Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας και τού Εκφοβισμού , στις 6 Μαρτίου 2019, οι μαθητές τής Στ΄2 τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης πήραν μέρος σε δράσεις ενημέρωσης και αντιμετώπισης τού φαινομένου τής βίας, τόσο σε σχολικό όσο κα σε εξωσχολικό επίπεδο.
Αρχικά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τη δασκάλα τους κ. Παπαφιτσώρου Νάσια, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ερευνήσουν αναλυτικά το ζήτημα τής σχολικής βίας (τι είναι, πότε το συναντάμε, με ποιες μορφές εμφανίζεται, ορθοί τρόποι αντιμετώπισης).

Κατόπιν οι μαθητές, σε μια προσπάθεια να θέσουν τα όρια τους απέναντι σε συμπεριφορές τρίτων, κάνοντας παράλληλα ξεκάθαρο, πρώτα στον εαυτό τους και ύστερα στους άλλους, ποιες ενέργειες και συμπεριφορές είναι επιτρεπτές και αποδεκτές και ποιες όχι, κατέγραψαν σε χρωματιστά χαρτάκια τις απόψεις τους ξεκινώντας με τις φράσεις «Μου αρέσει… », «Θέλω… », «Επιτρέπω… » και «Δεν μου αρέσει… »,«Δεν θέλω… »,
«Δεν επιτρέπω… ».

Αμέσως μετά κόλλησαν τις απαντήσεις τους πάνω σε δύο χάρτινες ανθρώπινες φιγούρες.
Οι φιγούρες αυτές, τις οποίες είχαν φτιάξει πρωτύτερα, παρίσταναν δύο παιδιά, ένα χαρούμενο και ένα λυπημένο.

Σε δεύτερο χρόνο μαθητές τής Στ΄ τάξης επισκέφθηκαν τους μαθητές τής Α΄ τάξης και επανέλαβαν την ίδια δράση μαζί τους βοηθώντας τους, μέσα από συζήτηση, να εκφράσουν τι είναι εκείνο που τους ενοχλεί στους φίλους τους, αλλά και τι είναι εκείνο που τους αρέσει να κάνουν μαζί τους.

Με τη συμπαράσταση των μεγάλων φίλων τους τα πρωτάκια κατέγραψαν τις απόψεις τους πάνω σε μικρούς χάρτινους χειροποίητους χαρταετούς, καθώς η δράση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Μέσα από αυτήν την πρωτότυπη δραστηριότητα μικρά και μεγάλα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σημασία τού αυτοσεβασμού και τού αλληλοσεβασμού, καθώς και την επίδραση που έχουν τα θετικά και αρνητικά βιώματα στην ψυχική υγεία τού κάθε μαθητή.