Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μαζί με τη τη Διευθύντρια κ. Ελισάβετ Βιτζηλαίου και τις δασκάλες τους κ. Κ. Ταταράκη και Ν. Παπαφιτσώρου, σχεδίασαν και προετοίμασαν την ημερήσια τελευταία εκδρομή στο ιστορικό Ναύπλιο.

Στην εκδρομή τούς συνόδευσαν επίσης η Συντονίστρια Αγγλικών κ. Πόπη Γεωργακέλλου, η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Φρόσω Τσατά και ο καθηγητής Καλλιτεχνικών κ. Ευάγγελος Θεοδωρίδης.

Το Παλαμήδι αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό, όπου μεταξύ άλλων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν τα επιβλητικά ενετικά τείχη, το εκκλησάκι τού Αγίου Ανδρέα και τον χώρο όπου κατά μία θεωρία φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης.

Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στο τρενάκι που έκανε τον γύρο τής ιστορικής πόλης και, με τη βοήθεια τής ξεναγού, περιηγήθηκαν στην Ακροναυπλία, την αρχαία ακρόπολη τού Ναυπλίου, στην κτισμένη το 1972 εκκλησία τού Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, και στο σπίτι όπου έζησε ο Υψηλάντης.

Καθώς εξερευνούσαν τα αξιοθέατα και περιηγούνταν στα σοκάκια και στις κεντρικές πλατείες (πλατεία Τριών Ναυάρχων, πλατεία Συντάγματος και πλατεία Φιλελλήνων) οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά αρκετά από τα γεγονότα που είχαν μελετήσει στο μάθημα τής Ιστορίας και, παρότι Αθηναίοι, να παρατηρήσουν και να εκτιμήσουν ότι η ελληνική πρωτεύουσα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο ένας τόπος. Πριν απ’ όλα, άλλοτε στην Αίγινα και στο Ναύπλιο, σήμερα στην Αθήνα και πάντοτε είναι όπου κατοικεί και μεγαλουργεί η ελληνική ψυχή.