Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την περίοδο τής Αποκριάς, τέλος Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης μελέτησαν και γνώρισαν τα αποκριάτικα έθιμα τού τόπου μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε το έθιμο «χάσκας», που τηρείται κατά κύριο λόγο στις περιοχές τής Μακεδονίας, την τελευταία Κυριακή τής Αποκριάς. Σε έναν λεπτό πλάστη δένεται κλωστή στην μια άκρη τής οποίας κρέμεται ένα ξεφλουδισμένο αβγό“Με αβγό κλείνει το στόμα το βράδυ τής αποκριάς, με αβγό ανοίγει την Ανάσταση” λέει η λαϊκή σοφία.

Ο πατριάρχης τής οικογένειας (πατέρας, παππούς κ.λπ.) κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια ενός κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη τής οικογένειας και περνάει πάνω από τα κεφάλια τους τη "χάσκα", καθώς οι νεαροί συμμετέχοντες προσπαθούν με το στόμα μόνο και δίχως να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους να πιάσουν το αβγό. Εκείνος που θα το καταφέρει θεωρείται πολύ τυχερός (ή και ικανός).

Τα παιδιά, λοιπόν, με τη βοήθεια των δασκάλων τους προσπάθησαν να αναβιώσουν το έθιμο με μεγάλη επιτυχία, προσδίδοντας έτσι μια χαρούμενη νότα στη σχολική τους καθημερινότητα.