Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, στις 16 Οκτωβρίου 2020 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με παρότρυνση των δασκάλων τους κ. Πέγκυς Μπερερή (Στ΄1) και Νάσιας Παπαφιτσώρου  (Στ΄2), συμμετείχαν σε σχετικές δράσεις.

Ξεκινώντας με την πυραμίδα τής υγιεινής διατροφής, συζήτησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων «Το σκιάχτρο».

Το έργο αποτυπώνει μέσα σε λίγα λεπτά την σκληρή αλήθεια πίσω από το «πλαστικό» φαγητό και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας. Το ονειροπόλο σκιάχτρο πρωταγωνιστής ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο, όπου τα τρόφιμα δεν θα έχουν υποστεί την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά αντίθετα θα έχουν φυσική προέλευση.

Όλα τα παραπάνω ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να επανεξετάσουν τη διατροφή τους και να βάλουν στο μενού τους υγιεινές τροφές που δεν κάνουν καλό μόνο στους ίδιους αλλά και στον πλανήτη.

Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει αποδειχθεί είναι ο καλύτερος τρόπος διατροφής, αλλά ταυτόχρονα είναι απόλυτα φιλικός προς το περιβάλλον. Τα παιδιά, λοιπόν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο διατροφικών συμβουλών, που προτείνονται και από την οικολογική οργάνωση WWF, ώστε και να βελτιώσουν την υγεία τους αλλά και να συμβάλουν ταυτόχρονα στην υγεία τού πλανήτη.

Η υγεία του πλανήτη περνά μέσα από το πιάτο μας, γι' αυτό επιλέγουμε τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, επιλέγουμε περισσότερα φυτικά αντί για ζωικά προϊόντα, τρώμε υγιεινά και περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρεφόμαστε με ισορροπία και ποικιλία.