Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κάθε Χριστούγεννα χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων τής Ευρώπης, που συμμετέχουν στη δράση EuropeanChristmastree, δημιουργούν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα ανταλλάσσουν με σχολεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται από την Κομητεία τού Ντάραμ τού Ηνωμένου Βασιλείου, και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Στόχος τού προγράμματος είναι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων των ευρωπαϊκών χωρών να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους μέσα από μία σειρά δημιουργικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων.

Εφέτος η Α΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής κ. Μ. Αθανασίου, δασκάλας Ελληνικής Παράδοσης, και τής κ. Μ. Κοράκη, καθηγήτριας Καλλιτεχνικών, έφτιαξαν 30 χριστουγεννιάτικα στολίδια για τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετέχουν στη δράση (δείτε τα εδώ).

Τα στολίδια που επέλεξαν και ζωγράφισαν οι μαθητές τής Α΄ τάξης ήταν πήλινα καράβια, ρόδια και πέταλα, τα οποία έχουν ξεχωριστή και συμβολική σημασία στην ελληνική παράδοση.

Οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Γιαννακοπούλου, Λιολάκη, Πατουχέα, Τσατά και η συντονίστρια κ. Γεωργακέλλου  έγραψαν για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα τής πατρίδας μας στα Αγγλικά (δείτε τα εδώ), ενώ η χημικός και βοηθός Χημείου κ. Στ. Χωριανοπούλου επιμελήθηκε την ψηφιακή παρουσίαση.

Το αντίστοιχο υλικό που θα παραλάβουν από τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία οι μικροί μαθητές, οι οποίοι δεν μπορεσαν εφέτος λόγω τής πανδημίας να στολίσουν το «Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» στο Σχολείο τους, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τα στοιχεία που ενώνουν όλα τα παιδιά τής Ευρώπης.