Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Πώς μπορούν τα παιδιά τού σήμερα να συνδεθούν με τους ήρωες και τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους τού 1821;

“Πες μου και θα το ξεχάσω. Δείξε μου και θα το θυμάμαι. Κάνε με να το ζήσω και θα το καταλάβω”.

Τον Φεβρουάριο 2021 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο διαδικτυακό μάθημα τής Θεατρικής Αγωγής μεταμορφώθηκαν σε άντρες και γυναίκες τής εποχής τού ‘21.

Σκάλισαν τις ντουλάπες των σπιτιών τους, των σπιτιών των γιαγιάδων και παππούδων τους, βρήκαν φορεσιές παραδοσιακές που ανήκουν στις οικογένειές τους για δεκάδες χρόνια και φόρεσαν ρούχα τού σήμερα, δίνοντάς τους πνοή τού τότε.

Με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Θεατρικής Αγωγής, κ. Άννας Κολτσιδοπούλου, και με αφορμή το διαθεματικό πρόγραμμα των δασκάλων τής τάξης για τις παραδοσιακές φορεσιές τού τόπου μας, οι μαθητές μετέφεραν τη μαγεία τού θεάτρου στα σπίτια τους.

Μεταμόρφωσαν το απλό ρούχο σε θεατρικό κοστούμι, επιμελήθηκαν τη δημιουργία χαρακτήρα, επινόησαν ονόματα και καταστάσεις και με τη χρήση του θεατροπαιδαγωγικού εργαλείου τής συνέντευξης από ρόλο, τα παιδιά μπόρεσαν να εμβαθύνουν στα κίνητρα, τις αξίες και τα "πιστεύω" των επινοημένων χαρακτήρων, καθώς και να αποκομίσουν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή στα χρόνια τής Επανάστασης, με τρόπο βιωματικό και διασκεδαστικό.