Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων τής Εθνικής μας Παλιγγενεσίας οι μαθητές τού Στ΄1 τμήματος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση, όλον τον Μάρτιο τύ 2021 ασχολήθηκαν με την επανάσταση τού 1821, ερευνώντας κάθε πτυχή τού αγώνα, την Ιδέα, τους ανθρώπους, τις μάχες και τα αποτελέσματα του.

Ξεκίνησαν από τα δημοτικά τραγούδια, τα οποία μελέτησαν από τα πρώιμα στάδιά τους και έφτασαν μέχρι την παραγωγή των τελευταίων ετών, συνειδητοποιώντας πως το δημοτικό τραγούδι αναπτύσσεται από την ανάγκη που έχει κάθε άτομο αλλά και κάθε λαός να εκφράσει τα ιδανικά, τους πόνους και τις χαρές του και φυσικά αποτέλεσαν  έμπνευση για τον αγωνιζόμενο λαό .

Ταυτόχρονα παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Μέριασε βράχε να διαβώ» στο οποίο, με αφορμή το στίχο τού ποιήματος τού Βαλαωρίτη, ταξίδεψαν σε ένδοξους τόπους όπου δόθηκαν ιστορικές μάχες

Στη συνέχεια ακολούθησαν τους ήρωες που ξεχώρισε ο καθένας για το δικό του λόγο, εργάστηκαν πάνω στο έργο τους και έφτιαξαν όχι μόνο το πορτρέτο τους, αλλά και τα δικά τους ποιήματα για τους ήρωες τής σύγχρονης  εποχής.

Επιπλέον, έκαναν διαγωνισμό συμπληρώνοντας τα δικά τους μιμίδια σε πίνακες με θέμα την επανάσταση,  αντλώντας έμπνευση από την έκθεση τού Ιστορικού Μουσείου για τα σημαντικότερα γεγονότα τής Ελληνικής Επανάστασης με playmobil.

Τέλος, παρακολούθησαν διαδικτυακά την παρουσίαση τού Ιστορικού Μουσείου και θαύμασαν τα ανεκτίμητα ιστορικά κειμήλια που φυλάσσονται στις προθήκες του .