Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Tην Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 η φετινή επέτειος τού «ΟΧΙ» εορτάστηκε στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, υπό τους εορταστικούς τυμπανισμούς τής επετείου των 200 ετών από την ίδρυση τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Γιορτάστηκε, εν μέσω μιας δοκιμασίας που περνάει όλος ο πλανήτης μας τη παρούσα περίοδο, τηρώντας όλα τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και αντλώντας έμπνευση από το απύθμενο σθένος των ηρώων τού 1821 και τού 1940.



Τα ψηφιακά μέσα και οι δυνατότητές τους χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Θεατρικής Αγωγής, ώστε να δημιουργηθεί μια διαφορετική ψηφιακή εορτή με τη καθοδήγηση τής θεατρολόγου κ. Ηρώς Κεραμοπούλου, που προβλήθηκε σε όλα τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία Εκάλης, φέρνοντάς όλους τους μαθητές κοντά, έστω και διαδικτυακά, και παύοντας για λίγο κάθε περιορισμό.

Οι μαθητές, λοιπόν, τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης τίμησαν τους ήρωες που ρίχτηκαν στον αγώνα το '40 συνθέτοντας ένα οδοιπορικό στα χρόνια, πριν και κατά τη διάρκεια τού πολέμου με στόχο να μάθουν, να τιμήσουν και να μοιραστούν την ιστορία με τους συμμαθητές τους.

Έμαθαν πως, όπως η ζωή κυλούσε ομαλά έως τον Μάρτιο τού 2020, έτσι κυλούσε και έως την παραμονή τού πολέμου το 1940.
Γνώρισαν την Αθήνα τού '30, τα κτήριά της, τα ποτάμια της, τη μουσική της...
Διάβασαν τοπικές εφημερίδες και πρωτοσέλιδα, τραγούδησαν στίχους τής Σοφίας Βέμπο, τής "τραγουδίστριας τής Νίκης", και έζησαν λεπτό προς λεπτό τις στιγμές που βίωσαν οι ήρωες τού '40.

Άνθρωποι καθημερινοί που την παραμονή του πολέμου παρακολουθούσαν αγώνες πυγμαχίας και θεατρικές παραστάσεις...
Και εν μία νυκτί κλήθηκαν να υπερασπιστούν το ανώτατο αγαθό τους, την ελευθερία τους. Και τα κατάφεραν! Όπως και το 1821!

Με την ολοκλήρωση τής γιορτής τής 28ης Οκτωβρίου 1940, εν μέσω αυτής τής επετειακής αλλά και ιδιαίτερης χρονιάς, οι μαθητές απέκτησαν μια σφαιρική γνώση για την ιστορία των Ελλήνων, που συγκροτείται από φουρτούνες που τάραξαν αλλά ξεπεράστηκαν, από αγώνες που ταλαιπώρησαν αλλά κερδήθηκαν, από ελπίδες που κρεμάστηκαν αλλά στο τέλος έδωσαν φως.

Πάνω από όλα όμως διδάχτηκαν πως η πίστη, η προσπάθεια και η συσπείρωση είναι αυτά που στις δύσκολές στιγμές αποτελούν το βάλσαμο τής ψυχής τού αδικημένου, καθώς και την κινητήρια δύναμη στον αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη ζωή.

Η δύναμη ψυχής, η προσπάθεια και η ομόνοια των ηρώων ας συνοδεύουν τους μαθητές μας σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που θα κληθούν να δώσουν και ας είμαστε όλοι δυνατοί να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την Ελλάδα μας.

Χρόνια πολλά Ελλάδα, Χρόνια πολλά Έλληνες!