Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους κ. Ταταράκη Κατερίνα και Φραγκούλη Ειρήνη, επισκέφτηκαν τον εξαιρετικό μουσειακό χώρο-εργαστήρι τέχνης και ιστορίας τού Σχολείου, όπου τους ξενάγησε η κ. Καραμπατέα Μαριλένα.

Η παρουσίαση βασίστηκε στην προβολή ενός power point, που αξιοποιώντας την τεχνολογική υποστήριξη της αίθουσας, παρείχε τη δυνατότητα της άμεσης σύνδεσης ομοιωμάτων και πρωτοτύπων, απεικονίζοντας και μεταφέροντας τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο.

Η παραστατική ομιλία και η διαδραστική συζήτηση, που αναπτύχθηκε, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών, καλύπτοντας σημαντικό μέρος τής ύλης τής Ιστορίας τής Δ΄ τάξης, καθώς αναλύθηκαν τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών εποχών: από τα προϊστορικά χρόνια και την εποχή τού λίθου ώς υα περίφημα αγγεία τής Γεωμετρικής τέχνης και από τους Κούρους και στις Κόρες των αρχαϊκών χρόνων και τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα εγγεία έως και τον χρυσό αιώνα τού Περικλή και την Ακρόπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με δεδομένες τις περιοριστικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, η ύπαρξη τού Μουσείου στον χώρο τού Σχολείου αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς υπερβαίνοντας τη μονοδιάστατη θεωρητική παρουσίαση, διατηρεί πρακτική, ζωντανή και αμείωτη τη συναρπαστική επικοινωνία με εποχές, πολιτισμούς και ανθρώπους που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τής εκπαίδευσης των μαθητών.

Η συγκεκριμένη, μάλιστα ξενάγηση, τόσο θεματικά όσο και χρονικά, αποτέλεσε την καλύτερη προετοιμασία για την επίσκεψη των μαθητών τής Δ΄ τάξης στον ιερό βράχο τής Ακρόπολης, την 3η Δεκεμβρίου 2021.