Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Εβδομάδα κατά τής Σχολικής Βίας, 14-18 Μαρτίου 2022, η Δ΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Κατερίνας Ταταράκη και Ειρήνης Φραγκούλη, αφιέρωσε σε δράσεις που αφορούσαν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας.

Έπειτα από μια ουσιαστική συζήτηση, όπου κάθε μαθητής και μαθήτρια κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, σχεδίασαν και έγραψαν γι΄ αυτά μέσα σε δύο σκίτσα, το ένα με θετικό και το άλλο με αρνητικό πρόσημο, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα από τη μεριά τού "θύτη", τού "θύματος" αλλά και τού "μάρτυρα" περιστατικών βίας στο σχολικό περιβάλλον.

Επιπλέον, οι δράσεις διανθίστηκαν από δραστηριότητες καλλιέργειας τής ενσυναίσθησης και παιχνίδια ρόλων στο μάθημα τής Θεατρικής Αγωγής με την κ. Ηρώ Κεραμοπούλου.

Τέλος, ποικίλες πρωτοβουλίες με επίκεντρο το θέμα τού σχολικού εκφοβισμού υλοποιήθηκαν με αφορμή το μάθημα τής Φιλαναγνωσίας και το βιβλίο «Και μετά… », των εκδόσεων Βλάσση.
Η ανάγνωση και ανάλυση τού βιβλίου βασίστηκε σε δραστηριότητες ενσυνειδητότητας και αυτοαξιολόγησης για τη ψυχογράφηση των ηρώων, με στόχο τον προβληματισμό και την αυτοβελτίωση των μαθητών και των μαθητριών.