Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και τής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου η Δ΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης υποδέχτηκε, τον Απρίλιο 2022, τις συγγραφείς τού βιβλίου «Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα» κ.Τζωρτζίνα Σπύρη και Μάνια Ζηρίδη.

Η κ. Σπύρη μάς επισκέφθηκε διά ζώσης υλοποιώντας ένα εντυπωσιακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο μέσα από τους ήρωες τού βιβλίου βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες τής κλιματικής αλλαγής και πώς αλλάζοντας την καθημερινότητά τους μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι κρίκος στην αλυσίδα για ένα φωτεινότερο μέλλον.

Την κ. Ζηρίδη οι μαθητές τη συνάντησαν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Webex.
Εκείνη, προσεγγίζοντας το πιο ψυχο-συναισθηματικό μέρος τού βιβλίου, τους παρακίνησε να συναισθανθούν τους ήρωές του, να μάθουν την αξία τής έκφρασης των συναισθημάτων τους και να μπουν στη διαδικασία να περιγράψουν τον φόβο, τον θυμό και τη χαρά.

Στη συνέχεια κατέγραψαν και σχεδίασαν ο καθένας ξεχωριστά τις συνήθειες εκείνες που μπορούν να τους ηρεμήσουν ώστε να μάθουν σταδιακά να διαχειρίζονται αυτό που νιώθουν, ακόμη και σε μια δύσκολη στιγμή.

Το πρόγραμμα έκλεισε με τον πιο παιγνιώδη τρόπο, καθώς οι μαθητές πειραματίστηκαν με ασκήσεις Yoga και παρατήρησαν πόσο θετικά επιδρούν αυτές στο σώμα και το πνεύμα τους...