Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τις δύο πρώτες εβδομάδες τού Μαΐου 2022 το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στάθμευσε στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης και, έτσι, είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού, στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Δράσεων για το Περιβάλλον τού FFE (Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), στις οποίες συμμετέχει το Σχολείο, και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Πρόκειται για το 1ο Πανευρωπαϊκό Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης,που έχει στόχο να μυήσει μικρούς και μεγάλους μαθητές στην περιβαλλοντική συνείδηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Είναι ένα διώροφο λεωφορείο, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό με οπτικοακουστικά μέσα, ώστε να γίνεται βιωματικά, διαδραστικά και υπεύθυνα η περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών.

Οι μαθητές ανέβηκαν στο δεύτερο επίπεδο τού λεωφορείου και ενημερώθηκαν από ειδικά καταρτισμένο πρόσωπο για τη σημασία τής ανακύκλωσης και για την προστασία τού περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια κατέβηκαν στο πρώτο επίπεδο, όπου συμμετείχαν στο πρακτικό μέρος τής εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανακυκλώνοντας πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας και βλέποντας, έτσι, στην πράξη τη διαδικασία τής ανακύκλωσης.

Ήταν μια εμπειρία βιωματική και ξεχωριστή, γιατί βοήθησε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιή οικολογική συνείδηση και χρήσιμες για το περιβάλλον συνήθειες.