Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Από το 2015 το FFE (Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο την εκστρατεία Global action days, με σκοπό να κινητοποιηθεί η δύναμη τού παγκόσμιου δικτύου τού FEE και να αποδειχθεί πώς μικρές μεμονωμένες ενέργειες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία τη δική μας και τού πλανήτη.

Στην Ελλάδα οι παγκόσμιες ημέρες δράσης πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο τού Μαΐου 2022 και επικεντρώθηκαν σε θέματα βιοποικιλότητας. Σε αυτές συμμετείχαν μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, οι οποίοι, αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους, όχι μόνο παρατήρησαν την τοπική βιοποικιλότητα, αλλά ανέπτυξαν δράσεις για το περιβάλλον και κατανόησαν ότι αποτελούν μέρος τής λύσης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα:

- Οι μαθητές τής Α΄ τάξης γνώρισαν τη φώκια τής Γυάρου. Έμαθαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και τις δράσεις για την προστασία της. Αφού μελέτησαν το θαλάσσιο οικοσύστημα, το αποτύπωσαν με χρώματα και φαντασία.

- Οι μαθητές τής Β΄1 τάξης δημιούργησαν τον "οικοκώδικα" τής τάξης, καταγράφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα τού δάσους που περιβάλλει το Σχολείο. Έμαθαν να προσανατολίζονται στον χώρο με πυξίδα, με τον ήλιο, με τα δέντρα, με τα μυρμήγκια, με τα βρύα και τις λειχήνες. Πήραν «συνέντευξη» από ένα δέντρο χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους από τη Γραπτή Έκφραση. Φορώντας γάντια καθάρισαν το δασάκι τού Σχολείου από τα απορρίμματα και αργότερα, στην τάξη, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας που αφορούσε στην καταγραφή των απορριμμάτων για να κάνουν ως «επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι» στατιστική έρευναΑνακύκλωσαν σε ειδικό κάδο συσκευασίες αλουμινένιες και πλαστικές. Απόλαυσαν τη σκιά και τη γαλήνη τού δάσους, διαβάζοντας το αγαπημένο τους βιβλίο και, τέλος, έφτιαξαν την ταυτότητα τού "επίλεκτου δασοφύλακα" και υποσχέθηκαν να προστατεύουν τα δάση με όποιον τρόπο μπορούν!

- Οι μαθητές τής Β΄2 τάξης επέλεξαν τη δράση «Βουτιά στη φύση» και ασχολήθηκαν με το δασικό οικοσύστημα και συγκεκριμένα με το δασάκι τού Σχολείου. Συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις αναγνώρισαν τα δέντρα, τα ζώα και τα αγριολούλουδα τού δάσους, τα οποία κατέγραψαν και ζωγράφισαν στο μάθημα των Καλλιτεχνικών. Διάβασαν στις όμορφες γωνιές τού δάσους το βιβλίο τού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί». Τέλος, κατέγραψαν την εμπειρία τους σε σχετικό φυλλάδιο και ενέταξαν την όλη δραστηριότητα στο μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

- Στην Γ΄ τάξη οι μαθητές συμμετείχαν στη Δράση 5 τού FFE «Δράση Εορτασμού». Σύμφωνα με αυτήν φόρεσαν κάτι πράσινο και βγήκαν με γάντια και σακούλες απορριμμάτων να καθαρίσουν το δασάκι τού Σχολείου, χώρο στον οποίο περνούν καθημερινά τα διαλείμματά τους. Η δράση αυτή θα ολοκληρήθηκε στις 31 Μαΐου, όταν τα παιδιά με τους γονείς τους συντροφιά δημιούργησαν ταΐστρες πουλιών από οικολογικά υλικά και θα «πρασίνισαν» το δάσος τού Σχολείου φυτεύοντας διάφορα φυτά.

- Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης ξεκίνησαν με δράσεις για την αξία τού νερού στη ζωή τού ανθρώπου. Καταιγισμός ιδεών: «Τι σκέφτομαι όταν ακούω τη λέξη "νερό"; Βροχή από νερολέξεις!» με στόχο την ψυχο-συναισθηματική έκφραση πάνω σε οικολογικά ζητήματα. Έπειτα ζωγράφισαν τον κύκλο τού νερού μιλώντας συγχρόνως για τη διαδικασία τής εξάτμισης, τής συμπύκνωσης και τής συσσώρευσης υπόγειων και επίγειων υδάτων. Waterwise«Το νερό με μέτρο!» στο μάθημα των Αγγλικών. Έφτιαξαν το δικό τους Picture Dictionary και χρησιμοποίησαν το νέο λεξιλόγιο παίζοντας Bingo. Στη συνέχεια κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να συνοδεύσουν τη δική τους σταγόνα σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, δημιουργώντας Little Books με τίτλο ‘The Journey of a Raindrop’.

- Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν το περιβαλλοντικό λεωφορείο, το οποίο για δεκαπέντε ημέρες στάθμευσε στον χώρο τού Σχολείου και παρακολούθησαν πρόγραμμα ανακύκλωσης.

- Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης, μαζί με μέλη τού ΕΕΣ, στις 11 Μαΐου 2022 καθάρισαν το "λιμανάκι τού πασά" στην παραλία τού Λαυρίου.
Με τις δράσεις αυτές για άλλη μια φορά οι μαθητές απέδειξαν ότι η προστασία τού περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα.