Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Σε 500 ημέρες περίπου η Γαλλία θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2024, αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού για να διεκδικήσουν εξαιρετικές επιδόσεις.

Το θέμα τής ένταξης έχει την τιμητική του στα σχολεία τη χρονιά 2022-2023, ευαισθητοποιώντας τους νέους και τις νέες σε θέματα αναπηρίας. Οι αθλητές και οι αθλήτριες των Παραολυμπιακών Αγώνων θα συμβάλουν στην εξάλειψη των διαφορών και στην αλλαγή των αντιλήψεων μέσα από σειρά συναντήσεων και ανταλλαγών με επίκεντρο τον αθλητισμό.

Για μια ακόμη χρονιά, από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία ΕΘΝΟΑ, διοργάνωσε την 3η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα και προσκάλεσε όλους τους νέους και νέες τής χώρας (και όχι μόνο τους μαθητές γαλλικής γλώσσας) να μοιραστούν ένα κοινό πάθος: τον αθλητισμό και τις αξίες του μέσα από συζητήσεις με πρωταθλητές. Οι συναντήσεις με κορυφαίους και κορυφαίες αθλητές και αθλήτριες απετέλεσαν πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης, καθώς και μια ευκαιρία για όλους και όλες να ανακαλύψουν τις αξίες τού Ολυμπισμού.

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν διαδικτυακά, μέσω zoom, στα Ελληνικά και στα Γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα συνδέθηκαν μέσω Webex και παρακολούθησαν τους εξής αθλητές και αθλήτριες:
Οι μαθητές τής Γ´ τάξης παρακολούθησαν τον Δημήτρη Μούγιοαργυρό Ολυμπιονίκη και χρυσό παγκόσμιο πρωταθλητή στην κωπηλασία, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις τους, που αφορούσαν τόσο

στην τεχνική ενός εκ των πιο δύσκολων αθλημάτων όσο και στις πτυχές της ζωής ενός πρωταθλητή. Ο Ολυμπιονίκης μοιράστηκε με τους μαθητές τη σημασία τής προσωπικής υπέρβασης και βελτίωσης που μπορεί να επιτευχθεί τηρώντας τους κανόνες, θέτοντας μικρότερους στόχους, κάνοντας μια σωστή αυτοκριτική.

Οι μαθητές τής Δ´ τάξης παρακολούθησαν την 20χρονη πρωταθλήτρια Αθανασία Λιούνη, η οποία μίλησε για την αγωνιστική αναρρίχηση, ένα νέο ολυμπιακό άθλημα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων τού Παρισιού 2024. Στο άθλημά της η υπομονή και η επιμονή αποτελούν απαραίτητα στοιχεία. Ποιο είναι το μυστικό τής επιτυχίας της; Η αφοσίωση σε αυτό που κάνει, η αυτοσυγκέντρωση και η οριοθέτηση ξεκάθαρων στόχων.

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης παρακολούθησαν τον Sylvain Pailletteπολυνίκη πρωταθλητή στην κολύμβηση, στον στίβο και στο πόλο και νυν αρμόδιο για θέματα αθλητισμού ΑΜΕΑ (Handisports). Ο πρωταθλητής μίλησε στους μαθητές λέγοντας ότι οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Μοιράστηκε τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να μετατρέπει τις ήττες σε θετικές εμπειρίες, να ανακάμπτει και να ξεπερνά τις δύσκολες καταστάσεις. Επισήμανε ότι οι μικροί στόχοι είναι συχνά προτιμότεροι γιατί μας επιτρέπουν να προοδεύσουμε.

Τέλος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης παρακολούθησαν τον Δημοσθένη Ταμπάκο. Ο χρυσός και αργυρός Ολυμπιονίκης τής ενόργανης γυμναστικής στο αγώνισμα των κρίκων, το όνομα τού οποίο έχει δοθεί σε άσκηση στους κρίκους, αποκάλυψε στα παιδιά το μυστικό τής επιτυχίας του, που είναι η υπομονή.

Την δράση συντόνισαν οι καθηγήτριες Γαλλικής Γλώσσας κ. Έλενα Βιολάρη, Έφη Γεώργα και Γιούλη Σωτηροπούλου.