Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται στη Γαλλία και σε γαλλόφωνες χώρες η ημέρα τής Chandeleur. Σύμφωνα με την παράδοση, σε κάθε σπίτι φτιάχνουν κρέπες, αλμυρές και γλυκές. Για την προέλευση τής παράδοσης αυτής υπάρχουν πολλές ερμηνείες.

Στη ρωμαϊκή εποχή το σχήμα και το χρώμα τής κρέπας συμβόλιζε τον ήλιο και το τέλος τού σκληρού χειμώνα, ενώ για άλλους το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους φέρνει καλή τύχη στην επόμενη σοδειά. Κατά μια τρίτη ερμηνεία, η κρέπα προέρχεται από το ψωμί που έδινε ο Πάπας Gélase I στους προσκυνητές που κατέφθαναν στη Ρώμη.

Έτσι, στις 2 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης έφεραν κρέπες στην τάξη τους, τις οποίες γέμισαν με πολλά και διάφορα υλικά, όπως φρούτα, σοκολάτα, μέλι, τριμμένο μπισκότο, chantilly, τρούφα, και γεύτηκαν τις γλυκές δημιουργίες τους με πολλή όρεξη! Τις κρέπες συνόδευσαν με χυμό της επιλογής τους.

Έμαθαν για το έθιμο τής κρέπας και τον συμβολισμό της μέσα από το βιβλίο τους, αλλά και μέσα από εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό.

Υπεύθυνες τής δράσης είναι οι καθηγήτριες Γαλλικών κ. Ε. Βιολάρη, Ε. Γεώργα και Π. Σωτηροπούλου.