Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης φιλοξένησε το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές τής Δ΄ τάξης να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία.

Tο κινητό ψηφιακό πλανητάριο είναι ένα μικρό φορητό πλανητάριο που μπορεί να προβάλλει οποιαδήποτε ψηφιακή ταινία θόλου σε ημισφαιρική οθόνη 360 μοιρών, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να περιβάλλονται πλήρως από την ταινία, βιώνοντας μια εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία.

Η ταινία “Μακρινοί πλανήτες - Υπάρχουν εξωγήινοι;” που παρακολούθησαν οι μαθητές είναι μια ταινία θόλου που παρουσίασε τις συναρπαστικές ανακαλύψεις εξωπλανητών και την πιθανότητα ανεύρεσης εξωγήινης ζωής στο σύμπαν. Η ταινία ξεκίνησε με την εξερεύνηση τού ουρανού, των αστεριών και πώς αυτά σχηματίζουν τους αστερισμούς.

Στη συνέχεια μελετήθηκαν οι βασικότεροι ηρωικοί μύθοι τής ελληνικής μυθολογίας με τις εποχές εμφάνισης κάθε αστερισμού. Έπειτα η ταινία ταξίδευσε τους μαθητές στον χώρο και τον χρόνο τής αρχής τής εμφάνισης τής ζωής στον πλανήτη μας και προσδιορίστηκαν τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την εμφάνιση και την ανάπτυξη τής ζωής.

Τέλος τους μετέφερε σε μακρινά ηλιακά συστήματα με νεοανακαλυφθέντες εξωπλανήτες και τους έδειξε πώς μπορεί να είναι η πιθανή εξωγήινη ζωή εκεί.