Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την 16η Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Κατερίνας Ταταράκη και Γεωργίας Ζερδέ, προετοίμασαν και παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση σε σχέση με τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα.

Το πρόγραμμα εκπόνησε η αρχαιολόγος κ. Ερασμία Παπαγεωργίου.

Μέσα από μια σειρά πρωτότυπων παρουσιάσεων και βιωματικών δράσεων, έγινε σαφές ότι τότε, όπως και τώρα, τα παιδιά έπαισαν ατομικά αλλά και ομαδικά παιχνίδια.

Ξεκίνησαν από τις πλαταγές (κουδουνίστρες), τα πρώτα παιχνίδια των μωρών, και έφτασαν ως τις πλαγγόνες (κούκλες) και τα αθύρματα (τροχήλατα ομοιώματα ζώων).

Επίσης, παρουσιάστηκαν και αντιστοιχήθηκαν με τα σημερινά, παιχνίδια διασκέδασης όπως η αιώρα (κούνια), τα παιχνίδια εκγύμνασης, όπως το επίσκυρον ("τα μήλα") και το κερητίζειν (χόκεϊ), τα παιχνίδια μυαλού, όπως τα πεσσεία (τάβλι) αλλά και τα παιχνίδια δεξιοτεχνίας, όπως το πηνίο (γιο-γιο) και ο στρόμβος (σβούρα).

«Μήπως τα αρχαία παιχνίδια δεν είναι και τόσο “αρχαία” τελικά;», ήταν η καταληκτική φράση τής παρουσίασης, εστιάζοντας και υπογραμμίζοντας την εξελικτική πορεία μέσα από την οποία υπενθυμίζεται η υπερηφάνεια, η ομορφιά αλλά και το χρέος τής ελληνικής καταγωγής μας.