Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης που διδάσκονται Γαλλικά, στο πλαίσιο τής ενότητας 5 τής μεθόδου "Copains Copines 2”, συζήτησαν με την καθηγήτριά τους κ. Ευφροσύνη Γεώργα για τους μήνες, για τις εποχές και για τον καιρό που κάνει στις διάφορες χρονικές στιγμές και περιόδους τού έτους.

Είδαν το βίντεο τού γαλλικού εκπαιδευτικού καναλιού tv5 enseigner "Le pays des orages” και υλοποίησαν διάφορες δραστηριότητες πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την παρουσίαση PowerPoint τής καθηγήτριάς τους με τίτλο «Les catastrophes naturelles» και, με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις διαφάνειες, κατάλαβαν τι συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον και ποιες είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων φυσικών φαινομένων και τού ανθρώπινου αποτυπώματος στη φύση, στον πλανήτη και, γενικότερα, στον κύκλο τής ζωής. 

Έπειτα, μέσα από φύλλα εργασίας με συγκεκριμένες εικόνες και οδηγίες, ενημερώθηκαν για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε περίπτωση έκτακτων φυσικών φαινομένων και καταστροφών και απάντησαν σε ερωτήσεις κατανόησης πολλαπλής επιλογής.

Έτσι, ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με την εποικοδομητική προσέγγιση και διαμόρφωσαν συνειδητή στάση ευθύνης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η προστασία του για τη σωτηρία του αλλά και για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, αφού έμαθαν πώς να προστατεύονται και τι πρέπει να κάνουν την ώρα των φυσικών καταστροφών, χρησιμοποίησαν το λεξιλόγιο τής ενότητας, τις ιδέες και τις προτάσεις τού ψηφιακού και τού έντυπου εκπαιδευτικού υλικού που επεξεργάστηκαν καθώς και τις δομές τής γλώσσας που διδάχθηκαν για να δημιουργήσουν και να χρωματίσουν ζωγραφιές και συνθέσεις χρησιμοποιώντας παράλληλα τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.