Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις το διάστημα 3 έως 6 Απριλίου 2023.

Καταρχάς όλοι οι μαθητές πήραν μέρος στη «Βιβλιοπαρέλαση» που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο τού Σχολείου. Τα παιδιά συμμετείχαν ως ήρωες αγαπημένων βιβλίων, φορώντας αυτοσχέδια καπέλα και στολές, φιλοτέχνησαν πλακάτ και αφίσες για την αξία τού βιβλίου και παρέλασαν κρατώντας το αγαπημένο τους παραμύθι.

Επίσης διάβασαν, συζήτησαν και εμπνεύστηκαν από το φετινό μήνυμα τού ΙΒΒΥ για το βιβλίο, παρακολούθησαν ταινίες με θέμα τα βιβλία και επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη τού Σχολείου.

Οι μαθητές τής Α΄ τάξης υποδέχθηκαν την αγαπημένη τους συγγραφέα κ. Δήμητρα Φώτου, η οποία παρουσίασε διαδραστικά το βιβλίο «Το χαμένο σωσίβιο» (εκδόσεις Καλέντης), ένα βιβλίο αφετηρία για τη διαχείριση των φόβων αυτής τής ηλικίας.

Οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων παρακολούθησαν την παρουσίαση τού νέου βιβλίου «17 αδέσποτες ιστορίες από την αρχαιότητα» (εκδόσεις Καλέντης) τής ίδιας συγγραφέως, το οποίο είναι ένα ταξίδι στον κόσμο τής αρχαιότητας, με ξεναγό ένα αδέσποτο τετράποδο. Μια μικρή συλλογή ιστοριών αγάπης και σεβασμού στα ζώα. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, 4 Απριλίου.
Στη συνέχεια οι μαθητές τής Β΄ τάξης δημιούργησαν, έγραψαν και εικονογράφησαν το δικό τους βιβλίο με τίτλο "Τα έθιμα τα πασχαλινά", ενώ  οι μαθητές τής Γ΄ τάξης μετά από συζήτηση ανέδειξαν «Τα δικαιώματα τού μικρού αναγνώστη» και έκαναν ανταλλαγή αγαπημένων βιβλίων.

Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης παρουσίασαν το αγαπημένο τους βιβλίο στην ομάδα τής τάξης τους και, εμπνεόμενοι από το φετινό μήνυμα τού IBBY, έγραψαν ξεχωριστά συνθήματα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα και δημιούργησαν σελιδοδείκτες. Τέλος άρχισαν την επεξεργασία τού επόμενου βιβλίου στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας «Συναντώντας τον καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ», το οποίο θα παρουσιάσουν μέσα στη σχολική χρονιά στα παιδιά τού Νηπιαγωγείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης συμμετείχαν στις "Βιβλιοδιαπλάσεις", των εκδόσεων Βλάσση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και στο πλαίσιο τού Β΄ κύκλου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, συναντήθηκαν με την εκδότρια τού βιβλίου που διάβασαν στο δεύτερο σχολικό τρίμηνο. Αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τα συναισθήματα που βίωσαν διαβάζοντας το βιβλίο "Οι δραπέτες" τού Ουλφ Σταρκ.
Οι "Βιβλιοδιαπλάσεις"εκπαιδευτικά προγράμματα Φιλαναγνωσίας βασιζόμενα σε βιβλία εγγυημένης αξίας, απευθύνονται σε παιδιά με στόχο να ωθήσουν την καλλιέργεια τής επαφής τους με την ανάγνωση. Με όχημα το βιβλίο, τα παιδιά κατανοούν τον πολύπλοκο κόσμο μας, διαπλάθουν την προσωπικότητά τους και έρχονται σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ακόμη παρακολούθησαν το πρόγραμμα καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας με σκοπό την επαφή με το παραδοσιακό βιβλίο και τη μορφή του. Καθένας είχε την ευκαιρία να συμβάλλει στο δέσιμο ενός βιβλίου από την αρχή μέχρι και το εξώφυλλο και τον τίτλο. Γεμάτοι απορίες για μια τέχνη που χάνεται με τα χρόνια, οι μαθητές ταξίδεψαν στην εποχή τού Βυζαντίου, τότε που τα βιβλία και η δημιουργία τους απαιτούσε χρόνο και κόπο από τους βιβλιοδέτες αλλά και τους συγγραφείς.

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό τη συγγραφέα κ. Βάνα Μαυρίδου,  απόφοιτο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, η οποία μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο συγγραφής ενός βιβλίου. Τα βήματα που ακολουθεί ένας συγγραφέας, από τη στιγμή που συλλαμβάνει μια ιδέα μέχρι την υλοποίηση τού έργου του, αναπτύχθηκαν διεξοδικά στους μαθητές, οι οποίοι κυριολεκτικά την «βομβάρδισαν» με τις ερωτήσεις τους. Τέλος τους παρουσίασε τον τρόπο που δημιουργείται ένα εικονοβιβλίο και τους πρότεινε να δημιουργήσουν το δικό τους έργο.
Τέλος, σε συνεργασία με τους μικρούς μαθητές τής Α΄ τάξης, ζωγράφισαν και έφτιαξαν σελιδοδείκτες για να τους συνοδεύουν πάντα στην ανάγνωση των αγαπημένων τους βιβλίων.