Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β´ ξένη γλώσσα επικέφθηκαν, κυριολεκτικά à la dernière minute, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στις 20 Μαΐου 2023 και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας Marion Raimbaud, λαμβάνοντας υπ' όψιν το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσε το Σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν οι μαθητές το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οργάνωσε ένα επιπλέον εργαστήρι, πέρα από τα τρία προγραμματισμένα τον μήνα Μάιο για τα υπόλοιπα σχολεία τής Αθήνας. Με την άμεση ανταπόκριση τής διευθυνσης τού Σχολείου και την καθοδήγηση τής κ. Ε. Βιολάρη , καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν για δύο ώρες σε αμιγώς γαλλόφωνο περιβάλλον, όπου κλήθηκαν να επικοινωνήσουν και να διαδράσουν με τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα.

Το δίωρο πρόγραμμα περιλάμβανε δύο εργαστήρια: οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και οι Γαλλίδες καθηγήτριες Inès και Mathilde ανέλαβαν να τους καθοδηγήσουν στην επίσκεψη πορτρέτων (visits portrait). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατά το οποίο με τη βοήθεια τής τεχνολογίας (χρήση τάμπλετ) οι μαθητές γνωρίζουν πορτρέτα φιλοτεχνημένα από διάσημους ζωγράφους, απαντούν σε ερωτήσεις, παίζουν, ζωγραφίζουν, αναπαράγουν διαλόγους. Με τον τρόπο αυτό μυούνται στην τέχνη, αναπτύσσουν την καλαισθησία τους και βέβαια δομούν τις γνώσεις τους στη γλώσσα σε προφορικό λόγο με ροή. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε αναφερόταν τα μέρη τού προσώπου, τα συναισθήματα, τα χρώματα, τα σχήματα.

Το δεύτερο εργαστήρι αφορούσε στην ενημέρωση των μαθητών για το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τον ρόλο του ως μορφωτικού και εκπαιδευτικού φορέα στην Ελλάδα, για την έννοια τής Γαλλοφωνίας, για τα clichés που έχουμε για τους Γάλλους και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 2024 στο Παρίσι.