Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Δ΄1 τμήματος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, οργάνωσαν τη δική τους ημέρα Μουσικής! Η αφορμή δόθηκε από την φετινή συμμετοχή τού Σχολείου στο πρόγραμμα "Μύρτιδα", υπό την καθοδήγηση τού κ. Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη.

Μέσα από τη μελέτη τού προγράμματος τα παιδιά διδάχτηκαν ότι κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, που αποτέλεσε ορόσημο για τον παγκόσμιο πολιτισμό και, ιδιαίτερα, για την εκπαίδευση, απαραίτητο στοιχείο για την εκπαιδευτική ολοκλήρωση θεωρούσαν οι Αθηναίοι τη μουσική, η οποία, σύμφωνα με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, εμπνέει στις ανθρώπινες ψυχές την αίσθηση τής αρμονίας, τής τάξης και τού κάλλους και περιορίζει τα ανθρώπινα πάθη...

Έτσι, λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Δ΄1, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η "Μύρτιδα" και μέσα στο πνεύμα τής αρχαίας εποχής, σκέφτηκαν και οργάνωσαν μια δράση διαφορετική. Για μια μέρα η μουσική κυριάρχησε στη σχολική μας καθημερινότητα. Και οι μαθητές έγιναν και  οι ίδιοι μουσικοί: πιανίστες και καλλίφωνοι ερμηνευτές. Αυτοί οι ίδιοι και οι καλοπροαίρετοι ακροατές. Με το πνεύμα οξύ και την ψυχή ανοιχτή, έτοιμη να μοιραστεί. Με τη λύρα τού Απόλλωνα και τους Διονυσιακούς ασκούς σε αρμονία!