Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η Γ΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, με τις δασκάλες τους κ. Λένα Πανούση και Νάσια Παπαφιτσώρου, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος "Myth2Space", επιβιβάστηκαν σε …πύραυλο για ένα φανταστικό ταξίδι "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα". Αρχικά επισκέφθηκαν την έκθεση "Life in Space" στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή και γνώρισαν από κοντά την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στα διαστημικά ταξίδια.

Ύστερα αποτύπωσαν στο χαρτί τις εντυπώσεις και τις σκέψεις τους γι'  αυτό το κατόρθωμα τού ανθρώπου και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τους πλανήτες και το ηλιακό μας σύστημα, καθώς και τις διεθνείς διαστημικές αποστολές. Διαπίστωσαν, έτσι, ότι οι πλανήτες και τα σχήματα των άστρων συνδέθηκαν με την ελληνική μυθολογία, που γνώρισαν φέτος στο μάθημα τής Ιστορίας, και αποφάσισαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των μύθων παρακολουθώντας το πρόγραμμα «Η μυθολογία των αστερισμών» στο Εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης τού Σχολείου, με υπεύθυνη την αρχαιολόγο κ. Έρη Παπαγεωργίου

Επιπλέον, στο βιβλίο «Τού ουρανού τα παραμύθια», που επεξεργάζονται, τους περιμένουν περισσότερες ιστορίες για να τους ταξιδέψουν νοερά στον νυχτερινό έναστρο ουρανό. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα να σχηματίσουν τον "αστερισμό τής τάξης τους".

Τέλος, με την τεχνική των Μικρών Βιβλίων Φρενέ, κατασκεύασαν βιβλία μινιατούρες και τα εικονογράφησαν. Έγραψαν ιστορίες και, με πηγή έμπνευσης το διάστημα και αφορμή την τέχνη τού ψηφιδωτού τού Ισπανού καλλιτέχνη Gaudi,  έφτιαξαν το δικό τους φανταστικό διάστημα!