Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με πολλές και διαφορετικές δράσεις επεξεργάστηκαν την εθνική μας εορτή  οι μαθητές τού τμήματος Δ΄1 τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης
Με τη βοήθεια τού power point  "Ήρωες τού 1821" στο e-arsakeio και την "Πινακοθήκη των Ηρώων"  άντλησαν πολλές πληροφορίες για το 1821 από ζωγραφικούς πίνακες, όπως τον πίνακα τού Βρυζάκη"Η Ελλάς Ευγνωμονούσα ".


Στο γ' τεύχος, εξάλλου, τού βιβλίου τής Γλώσσας, ασχολήθηκαν με τα επετειακά κείμενα:

1. "Χαίρε ω χαίρε, Ελευθερία".  Μίλησαν για τον Εθνικό μας Ύμνο, τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, τον τόπο και χρόνο που γράφτηκε ο " Ύμνος στην Ελευθερία" και ανέλυσαν τα τέσσερα πρώτα τετράστιχα.

2. "Έτσι σώθηκε το Έθνος" τού Ν. Καζαντζάκη και το "Εμείς δεν προσκυνούμε" από τα Απομνημονεύματα τού Θεόδωρου. Κολοκοτρώνη, Τα διάβασαν, τα σχολίασαν, τα ευχαριστήθηκαν...

3. "Ο τρελός μπουρλοτιέρης" τού Σπύρου Τρικούπη τούς έμαθε πολλά για τον ναυτικό Αγώνα των Ελλήνων και τα πυρπολικά.

4. "Τού Διάκου". Το εξαιρετικό αυτό ιστορικό δημοτικό τραγούδι τούς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουν για το πώς δημιουργήθηκαν τα δημοτικά τραγούδια, ποιοι είναι οι δημιουργοί τους, ποιες είναι οι κατηγορίες των δημοτικών τραγουδιών.
Όταν το διάβασαν το δημοτικό τραγούδι και το εξήγησαν ακούστηκε και η τελευταία φράση "Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω" που πλημμύρισε τους μαθητές από αισθήματα υπερηφάνειας! 

Τέλος, μέσα από έναν κατάλογο 71 αγωνιστών, γνωστών και άγνωστων, οι μαθητές τού Δ΄1 ανακάλυψαν τους "δικούς τους ήρωες", στο πλαίσιο εργασίας με αυτό το θέμα.