Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στo πλαίσιo τής διαπολιτισμικής προσέγγισης τής Γαλλικής και τής Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, οι μαθητέςτων Γ΄και Δ΄τάξεων, που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, πραγματοποίησαν δραστηριότητες, κατασκευές και παιχνίδια διάδρασης με θέμα την Πρωταπριλιά, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη τής δημιουργικότητάς τους, συζήτησαν για το πώς γιορτάζεται στη χώρα μας και έμαθαν για την προέλευση αυτού τού χαρούμενου εθίμου στη Γαλλία.
Πιο συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Γεώργα Έφης, έγινε αναφορά στην παράδοση που θέλει γενέτειρα τού εθίμου τη Γαλλία τού 16ου αιώνα.
Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά εκείνη όμως, και επί βασιλείας Καρόλου τού 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρείτο πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την, παλαιά πλέον, Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Έτσι, το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.