Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Tα εκθέματα από τη συλλογή των γλυπτών, αλλά και τη συλλογή αγγείων και μικροτεχνίας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κατά την επίσκεψή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 20 Iανουαρίου 2017.
Στις πλούσιες, για τον ελληνικό πολιτισμό, συλλογές τού μουσείου, γνώρισαν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο από τη γεωμετρική εποχή ώς τα κλασικά χρόνια.
Η επίσκεψή τους άρχισε από τα εκθέματα τής γεωμετρικής εποχής. Οι μαθητές γνώρισαν τα αγγεία που οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούσαν και ήταν ζωγραφισμένα με γεωμετρικά σχέδια. Παρατήρησαν ένα αγγείο που θέμα του είχε τη μεταφορά τού νεκρού στον τόπο ταφής του. Είδαν και άλλους αμφορείς διακοσμημένους με πολλά και διαφορετικά ζώα και κατανόησαν τον λόγο που η εποχή τού 8ου π.Χ. αιώνα ονομάστηκε γεωμετρική.
Η περιδιάβασή τους στους χώρους τού μουσείου συνεχίστηκε με τα γλυπτά τής αρχαϊκής εποχής. Με αφετηρία τούς κούρους και τις κόρες μελέτησαν τα χαρακτηριστικά τής γλυπτικής. Γοητεύτηκαν από τον κούρο τού Σουνίου, όπως και από την κόρη Φρασίκλεια.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις αίθουσες τής κλασικής εποχής και είδαν τις μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες που οι αρχαίοι έστηναν πάνω στους τάφους για να τους θυμίζουν τους νεκρούς τους. Μελέτησαν το άγαλμα τού Δία ή τού Ποσειδώνα, αφού έμαθαν ότι οι αρχαιολόγοι αδυνατούν να αποφανθούν για την ταυτότητα τού γλυπτού, και συζήτησαν τις διαφορές των γλυπτών τής κλασικής εποχής από αυτών τής αρχαϊκής ή τής γεωμετρικής.
Η επίσκεψη στον χώρο τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τελείωσε και έδωσε τη δυναότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι τού ελληνικού πολιτισμού κατανοώντας και πρακτικά τις θεωρητικές γνώσεις που είχαν αποκτήσει μελετώντας το βιβλίο τής Ιστορίας