Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στις 14 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης.
Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία τού Αστεροσκοπείου και την επιστημονική προσφορά του από τον αστρονόμο κ. Ευάγγελο Κολοκοτρώνη, ο οποίος και απάντησε στις ερωτήσεις τους σχετικά με θέματα αστρονομίας. Ακολούθησε προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το άστρο τής ημέρας, ο Ήλιος» με τη βοήθεια τού οποίου ο μαθητές γνώρισαν το πιο κοντινό και ενδιαφέρον αστέρι. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την αίθουσα με το ηλιακό τηλεσκόπιο, όπου είδαν τον ηλιακό δίσκο. Τέλος, στην αίθουσα των αστρονομικών παρατηρήσεων τού Αστεροσκοπείου θαύμασαν τον περιστρεφόμενο θόλο και φυσικά το περίφημο τηλεσκόπιο Newall, με φακό διαμέτρου 62,5 εκ., μήκους 9 μέτρων και συνολικού βάρους 16 τόνων.
Με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά ήλθαν σε μια πρώτη επαφή με τον μαγικό χώρο τής Αστρονομίας και τού Διαστήματος και αποκόμισαν εξαιρετικές εντυπώσεις, χρήσιμες γνώσεις και ποικίλα ερεθίσματα.