Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στις 11 Μαΐου 2018 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Διαθέτει περισσότερα από 15.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 19ο αιώνα. Ο πλούτος των συλλογών και η αξία των εκθεμάτων το καθιστούν μια πραγματική κιβωτό τής βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τις κ. Μαριλένα Καραμπατέα και Πόπη Γεωργοπούλου και κατά τη διάρκεια τής επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις συλλογές τού Μουσείου που περιλάμβαναν γλυπτά, εικόνες, ξυλόγλυπτα, άμφια, χειρόγραφα, τοιχογραφίες, αντικείμενα μικροτεχνίας, κεραμικά, υφάσματα, εκκλησιαστική αρχιτεκτονική κ.ά. αξιόλογα δείγματα τέχνης από διάφορες περιοχές τής βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Στον χώρο τού Μουσείου περίμενε τους μαθητές η κ. Σταμπόγλη, συγγραφέας βιβλίων για τη βυζαντινή κοινωνία, τής οποίας το βιβλίο «Πρόσκληση σε γεύμα», που αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινων, είχαν διαβάσει στο πλαίσιο τής Φιλαναγνωσίας. Η κ. Σταμπόγλη, με αφορμή σχετικά εκθέματα τού Μουσείου, ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο στα παιδιά το ζήτημα τής διατροφής τη βυζαντινή εποχή, συμπληρώνοντας και επεξηγώντας τις γνώσεις που είχαν αποκομίσει από την επεξεργασία τού βιβλίου της στο Σχολείο.
Με την επίσκεψή τους αυτή οι μαθητές όχι μόνο γνώρισαν και συνομίλησαν με τη συγγραφέα τού βιβλίου που είχαν διαβάσει, αλλά μπόρεσαν να έρθουν σε άμεση επαφή με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τής βυζαντινής τέχνης και να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη πολιτισμική αξία και προσφορά τού μεσαιωνικού ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό.