Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών στις 23 Ιανουαρίου 2019. Στο μουσείο εκτίθενται περισσότερα από 15.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο ώς τον 19ο αιώνα. Ο πλούτος των συλλογών και η αξία των εκθεμάτων το καθιστούν μια πραγματική κιβωτό τής βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Τα παιδια ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τις ξεναγούς κ. Μαριλένα Καραμπατέα και Πόπη Γεωργοπούλου. Κατά τη διάρκεια τής επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις συλλογές τού μουσείου που περιελάμβαναν γλυπτά, εικόνες, ξυλόγλυπτα, άμφια, χειρόγραφα, τοιχογραφίες, αντικείμενα μικροτεχνίας, κεραμικά, υφάσματα, εκκλησιαστική αρχιτεκτονική κ.ά. αξιόλογα δείγματα τέχνης από διάφορες περιοχές τής βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Με την κατατοπιστική αυτή ξενάγηση ήρθαν σε άμεση επαφή με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τής βυζαντινής τέχνης, συνειδητοποίησαν το γεγονός ότι είμαστε οι διάδοχοι αυτής τής πολιτισμικής κληρονομιάς και εκτίμησαν τη μεγάλη αξία και την προσφορά τού βυζαντινού ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό.