Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τα Γαλλικά Τμήματα των Αρσακείων Δημοτικών Εκάλης και Ψυχικού, στο πλαίσιο τού Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμιξ τής Ανγκουλέμ, πραγματοποίησε πολιτιστική δράση με τους μαθητές των Στ΄ τάξεων, με θέμα ''Γνωριμία με τους ήρωες Γαλάτες Αστερίξ-Οβελίξ''.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμιξ τής Ανγκουλέμ είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ κόμιξ ("Bande Dessinée") στην Ευρώπη, και από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, τον μήνα Ιανουάριο, από το 1974, στην Angoulême τής Γαλλίας.
Στο πλαίσιο τού φεστιβάλ πραγματοποιούνται ομιλίες, εκθέσεις και απονέμονται βραβεία, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Βραβείο τής πόλης τής Ανγκουλέμ (Grand Prix de la ville d'Angoulême), το οποίο απονέμεται σε έναν δημιουργό για το σύνολο τού έργου του ή για τη συμβολή του στην εξέλιξη των κόμιξ.
Από το 2008 λειτουργεί εκεί η Διεθνής Πόλη των Κόμικς και τής Εικόνας, σπουδαίο κέντρο μελέτης που χρηματοδοτείται μερικώς από τη γαλλική κυβέρνηση.
Περιέχει μουσείο, κινηματογραφικές αίθουσες και μια βιβλιοθήκη με κόμιξ από το 1946 και ύστερα.
Μεταξύ αυτών που συμβάλλουν με την υπογραφή τους στο εγχείρημα είναι ο Ούγκο Πρατ, ενώ και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες έχουν τιμήσει με την παρουσία τους το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Οι καθηγήτριες των Αρσακείων Σχολείων κ. Βιολάρη, Γεώργα, Γεωργακοπούλου, Δασκαλοπούλου, Δούβλου, Καλλιβρούση και Χατζηιωάννου μίλησαν στα παιδιά για την ιστορία και τη σημασία τού φεστιβάλ, καθώς και για την παράδοση των Γάλλων στην τέχνη αυτή.
Στη συνέχεια έφεραν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία, την κουλτούρα, τα χαρακτηριστικά, το ταπεραμέντο, τα σύμβολα, τα εμβλήματα και εν γένει με τον τρόπο ζωής των Γαλατών, προγόνων των σημερινών Γάλλων, και φυσικά με τους δύο γνωστούς σε όλο τον κόσμο Γαλάτες ήρωες τού κόμξ ''ASTERIX'', τους Αστερίξ και Οβελίξ.

Κατόπιν οι μαθητές παρακολούθησαν τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά τής ταινίας ''Οι δώδεκα άθλοι τού Αστερίξ'' και συμπλήρωσαν σχετικό φύλλο εργασίας.
Στο πλαίσιο τής δράσης αυτής, στις 11 Ιανουαρίου στα Αρσάκεια Ψυχικού και στις 24 Ιανουαρίου 2019 στα  Αρσάκειας Εκάλης, παρευρέθη ο καθηγητής Jean-Marc Auzépy, σκιτσογράφος-bédéiste, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές, απάντησε στις ερωτήσεις τους και τους έφερε σε επαφή με την τέχνη τής bande déssinée (κόμιξ), εξηγώντας τους πώς δημιουργείται ένα κόμιξ.
Τέλος, σχεδίασε μαζί με τα παιδιά τους δύο Γαλάτες ήρωες Αστερίξ-Οβελίξ.

Ο Jean-Marc Auzépy σπούδασε Φιλοσοφία και ειδικεύθηκε στη Βυζαντινή Εικονογραφία στη Γαλλία, και Γαλλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του.
Είναι, επίσης, διαπιστευμένος εξεταστής και διορθωτής στις εξετάσεις για τα διπλώματα τού Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας DELF-DALF.
Έχει σκηνοθετήσει και σκηνογραφήσει θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο τής διδασκαλίας τής Γαλλικής ως ξένης γλώσσας
Παρακολούθησε σεμινάρια γραφιστικής τέχνης, σκίτσου, καλλιγραφίας και τεχνικών κινεζικής ακουαρέλας στη Γαλλία και στη Ταιβάν, και ειδικεύθηκε στην τέχνη τού κόμιξ.
Επίσης, ως αγιογράφος, έχει φιλοτεχνήσει τις τοιχογραφίες σε εκκλησίες στη Μάνη και στην Εύβοια.
Τέλος, έχει εικονογραφήσει βιβλία, παιδικά και άλλα, και έχει ασχοληθεί με τις μεθόδους διδασκαλίας τής Γαλλικής ως ξένης γλώσσας.