Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τής γνωριμίας τους με τον γαλλικό πολιτισμό, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης υποδέχθηκαν, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, τον Γάλλο εικονογράφο Jean-Marc Auzépy και συμμετείχαν σε πρόγραμμα με τίτλο: «BD françaises : les douze travaux d’Astérix».


Ο Jean-Marc Auzépy σπούδασε Φιλοσοφία στη Γαλλία και Γαλλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ όπου ξεκίνησε διδακτορικό. Παρακολούθησε σεμινάρια γραφιστικής τέχνης, καλλιγραφίας και τεχνικών κινεζικής ακουαρέλας στη Γαλλία και στη Ταϊβάν. Έχει ειδικευτεί στη βυζαντινή εικονογραφία και έχει φιλοτεχνήσει αγιογραφίες σε εκκλησίες στη Μάνη και την Εύβοια. Έχει επίσης εικονογραφήσει βιβλία μεθόδου διδασκαλίας τής Γαλλικής ως ξένης γλώσσας, έχει σκηνοθετήσει μικρές θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο τής διδασκαλίας της Γαλλικής ως ξένης γλώσσα και είναι διαπιστευμένος εξεταστής και διορθωτής στις εξετάσεις για τα διπλώματα DELF-DALF που διεξάγονται από το IFG (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας).
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Πριν από την επίσκεψη τού Γάλλου εικονογράφου, οι μαθητές επεξεργάστηκαν ντοσιέ σχετικό με την ιστορία τής Γαλατίας, την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους και την ιστορία τού γαλατικού χωριού όπου ζούσαν οι ήρωες τού γνωστής σε όλους σειράς κόμικ «Astérix et Obélix». Μέσα από το γαλλικό βίντεο«Les douze travaux d’Astérix», απάντησαν σε ερωτηματολόγιο και σκιαγράφησαν τους ήρωες.
Κατά την επίσκεψη τού εικονογράφου, οι μαθητές είδαν πώς φτιάχνεται ένα στιγμιότυπο από κόμικς και παράλληλα με τον εικονογράφο σχεδίασαν τον γνωστό για την οικολογική του συνείδηση σκύλο που συνοδεύει παντού τους Astérix και Obélix, τον Idéfix, ο οποίος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του κάθε φορά που αντικρύζει ένα κομμένο δέντρο στο δάσος.
Σκοπός τής εκδήλωσης ήταν οι μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με έναν εκπρόσωπο τής γαλλικής κουλτούρας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη σημασία τής προστασίας τού περιβάλλοντος στην καθημερινή τους ζωή.