Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Όταν οι σημερινοί μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσειου Δημοτικού Εκάλης φοιτούσαν στην Α΄ τάξη δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή να αποχαιρετίσουν το Δημοτικό με έναν τόσο διαφορετικό τρόπο. Άλλαξαν τα δεδομένα και η καθημερινότητά μας, αλλά με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών και τη βοήθεια τής τεχνολογικής υποδομής, δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής όλων των συμμαθητών και τις δύο μέρες αποφοίτησης και διά ζώσης, αλλά και εξ αποστάσεως, στι 25 και 26 Ιουνίου 2020.

Οι μεγάλοι πια τού Σχολείου χάρηκαν συμμαθητές, δασκάλους και φίλους που για μήνες είχαν στερηθεί, μοιράστηκαν αναμνήσεις, αφηγήθηκαν ξεχωριστά γεγονότα και τραγούδησαν τα τραγούδια που οι ίδιοι επέλεξαν και τους έμαθε η μουσικός τους κ. Κορίννα Λασκαρίδου. Θυμήθηκαν με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού που έλαβαν όλοι στο εταιρικό τους mail στιγμές τής σχολικής τους ζωής που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Άντα Ξηρίδου.

Η συγκινησιακή φόρτιση είναι πάντα μεγάλη, τα γέλια και η χαρά που έφεραν οι αφηγήσεις των αναμνήσεων τής εξάχρονης πορείας τους στο Δημοτικό διαδέχθηκαν τα δάκρυα και το άγχος που φέρνει ο αποχωρισμός από τον γνωστό και αγαπημένο χώρο τού Δημοτικού Σχολείου.  Εκείνα τα μικρά πρωτάκια τού 2014 μεγάλωσαν και ανησυχούν, αναπολούν ήδη τη ζεστή φωλιά τού Δημοτικού που τους έδωσε τόσα σημαντικά εφόδια... «Φοβούνται» ότι θα χάσουν φίλους-κολλητούς... Αναρωτιούνται -«θα μας αγαπούν οι καθηγητές όπως οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί τού Δημοτικού, που ήταν μέχρι τώρα σαν το σπίτι μας;»

Και ποιος να το φανταζόταν! Τα μικρά πρωτάκια, που καλά-καλά δεν φτάνουν στα κάγκελα τού Σχολείου, ανταποδίδουν το καλωσόρισμα που έλαβαν από τα εκτάκια τους στην αρχή της χρονιάς, ξεπροβοδίζοντάς τα τώρα με ευχές γεμάτες αγάπη, γιατί δεν ξέχασαν πως λίγους μήνες πριν τους βοηθούσαν και έπαιζαν μαζί τους στα διαλείμματα όταν ήρθαν για πρώτη φορά κι αυτά στο μεγάλο σχολεί, το Δημοτικό.

Οι μικροί μαθητές τού Α΄1 τμήματος έγραψαν και διάβασαν το παρακάτω κείμενο στα δικά τους εκτάκια:
"Αγαπημένα μας εκτάκια,
σάς ευχόμαστε να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι με τις οικογένειές σας.
- Να κάνετε πολλές βουτιές,να φάτε πολλά παγωτά και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Και όταν έρθει ο Σεπτέμβριος να έρθετε ξεκούραστα, χαρούμενα και ανανεωμένα στο Σχολείο.
Μπροστά ανοίγεται ένας νέος κόσμος: το Γυμνάσιο.
- Σας ευχόμαστε, λοιπόν, να πετύχετε κι αυτόν τον καινούργιο σας στόχο.
- Μην το φοβηθείτε το Γυμνάσιο. Θα μάθετε πολλά καινούργια πράγματα και θα αποκτήσετε νέες γνώσεις, θα κάνετε και καινούργιους φίλους.
- Έτσι δεν μας λέγατε κι εσείς για την Α΄ Δημοτικού;
- Μην ξεχάσετε όμως και το πρώτο σας σχολείο: το Δημοτικό. Εδώ θα έχετε πάντα φίλους, πιο μικρούς, και δασκάλους που σας αγαπούν και σας σκέφτονται.
- Να έρχεστε να μας βλέπετε!
- Να συγκινηθούμε τώρα;
- Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την αγάπη, την τρυφερότητα και τη συμπαράσταση που μας δείξατε τις πρώτες μέρες τού σχολείου. Τα είχαμε ανάγκη
- Θα μείνουμε για πάντα φίλοι. Σας αγαπάμε!

Και τα πρωτάκια τού Α΄2 έτσι αποχαιρέτησαν τα εκτάκια τους:
"Αγαπημένα μας εκτάκια,
ήρθαμε σήμερα εδώ να σας αποχαιρετήσουμε, όπως κι εσείς μάς υποδεχθήκατε την πρώτη ημέρα τού σχολείου. Μας πήρατε από το χέρ , μας ξεναγήσατε στο Σχολείο, παίξατε μαζί μας και μας δώσατε θάρρος και σιγουριά ότι «όλα θα πάνε καλά».
Εμείς, λοιπόν, οι φίλοι σας από την Α΄ τάξη σας ευχόμαστε "Καλό καλοκαίρι"! Να ξεκουραστείτε και να περάσετε υπέροχα τις διακοπές σας μαζί με την οικογένειά σας.
Σας ευχόμαστε να διασκεδάσετε, να κάνετε μπάνια στη θάλασσα και να φάτε πολλά δροσερά παγωτά.
Τον Σεπτέμβρη με νέες δυνάμεις σάς περιμένει το Γυμνάσιο, όπου θα ξεκινήσετε κάτι καινούργιο.
Σας ευχόμαστε καλή αρχή σε αυτό το μεγάλο Σχολείο.
Εκεί θα μάθετε καινούρια πράγματα και θα αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις. Θα γνωρίσετε νέους φίλους και καινούργιους καθηγητές.
Αγαπημένα μας εκτάκια, να θυμάστε κι εμάς, να έρχεστε να μας βλέπετε.
Μη ξεχάσετε το πρώτο σας σχολείο, το Κίτρινο Δημοτικό.
Εδώ θα σας περιμένουμε εμείς οι μικροί σας φίλοι όπως και οι δάσκαλοι σας. Όλοι μας σάς αγαπάμε πάρα πολύ και θα σας σκεφτόμαστε.
Καλό καλοκαίρι.
Τα πρωτάκια σας."

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια δώρισαν στους αποφοίτους ταυτότητα αναμνηστική με το όνομά τους και κάποια πρωτάκια αντάλλαξαν δώρα με τα εκτάκια τους.

Τέλος ο Σύλλογος Γονέων δώρισε στους απόφοιτους το λεύκωμα τής Στ΄ τάξης με τίτλο «Εδώ είναι το ταξίδι».

Τα κείμενα τού λευκώματος επιμελήθηκαν οι δασκάλες τής Στ΄ τάξης κ. Ελένη Τσοτσορού και Ελένη Δρακάτου. Την επιλογή των ζωγραφικών εργασιών είχε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Εύη Λαπαναΐτη.
Η «ταυτότητα» και οι αναμνήσεις που αποτύπωσε κάθε μαθητής στο «Ταξίδι του στο Δημοτικό» μαζί με τις ευχές όλων θα τους συντροφεύει πάντα.

Όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες και των δύο τμημάτων όλων των ετών ιδιαίτερα συγκινημένοι αποχαιρέτησαν τα παιδιά που τα είδαν να μεγαλώνουν, να αλλάζουν, να ομορφαίνουν και τους υποσχέθηκαν ότι θα τα στηρίζουν πάντα. "Γιατί ο καλός εκπαιδευτικός θυμάται πάντα τα παιδάκια που μεγάλωσαν στα χέρια του και πάντα περιμένει να ακούσει τα καλά τους νέα! Ένα τέτοιο σχολείο είναι και το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό. Οδηγεί στο Γυμνάσιο καταρτισμένους μαθητές που επανέρχονται στο γραφείο μας, φοιτητές πια, για να μοιραστούμε τη χαρά τους...

Έτσι κι εσείς αγαπημένα εκτάκια όταν μπορείτε από το Γυμνάσιο ή και αργότερα, από το Λύκειο, πάντα θα επισκέπτεστε την πρώτη σημαντική βαθμίδα εκπαίδευσής σας, το Δημοτικό. Εδώ θα «κρύβονται» οι πρώτες σχολικές αναμνήσεις της ζωής σας... κι εμείς εδώ πάντα θα καμαρώνουμε για εσάς. Γιατί ΟΛΑ τα εκτάκια ήταν κάποτε πρωτάκια!"

Σημείωση: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις αποφοιτήσεις υπάρχει στη γραμματεία τού Σχολείου. Δεν έχει αναρτηθεί λόγω των προσωπικών δεδομένων.