Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν διαδικτυακά παρουσίαση για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία τής Αττικής, τη Μονή Καισαριανής, από την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Μαριλένα Καραμπατέα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, μέσα από την προβολή σχετικών εικόνων, να γνωρίσουν το μοναστήρι που κτίστηκε τον 11ο αιώνα στους πρόποδες τού Υμηττού και να μιλήσουν για την ιστορία του, την αρχιτεκτονική του και την αγιογράφησή του.

Είδαν εικόνες από το καθολικό, τα κελιά, την τραπεζαρία, τον λουτρώνα, που είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος μοναστηριακός από τη βυζαντινή εποχή, καθώς και τα άλλα κτίσματα τού μοναστηριακού συγκροτήματος.

Με την αφορμή αυτή μίλησαν για την καθημερινή ζωή των μοναχών στο Βυζάντιο και τις καθημερινές ασχολίες τους, πέρα από τα αυστηρώς θρησκευτικά τους καθήκοντα, όπως η αγιογραφία, η γεωργία και η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η υφαντική, η αντιγραφή και εικονογράφηση αρχαίων κειμένων κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας τού μοναστηριού στο πλαίσιο τής βυζαντινής κοινωνίας, καθώς και τη ζωή των μοναχών μέσα σ’ αυτό.