Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρουσίασαν, στις 18 Ιουνίου 2021, τη γιορτή που ετοίμασαν για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη τής Ελληνικής Επανάστασης.

Τα δύο τμήματα παρουσίασαν τις δράσεις τους με ποικίλους τρόπους.

Η έρευνά τους ξεκίνησε από τη Βιβλιοθήκη τού Σχολείου.
Τα παιδιά έκαναν μια αναδρομή στον χρόνο προβάλλοντας την προσωπικότητα κάθε ήρωα και την προσφορά του στην Επανάσταση.
Κυρίως, όμως, στάθηκαν στη διαχρονικότητα των λόγων αυτών των σπουδαίων αγωνιστών.

Επίσης, ανατρέχοντας στη Ιστορία, έφτιαξαν την ψηφιακή ιστορική τους γραμμή, τον διαδραστικό χάρτη τής Επανάστασης, λεξικό, συννεφόλεξο, διαδραστικό κουίζ, ψηφιακό παζλ, γραμματόσημα με τους ήρωες και έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια σχετικά με το 1821.
Έμαθαν, λοιπόν, διασκεδάζοντας.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν για τους μαθητές και η συνάντηση με τη συγγραφέα τού βιβλίου «Μιλώντας με τους ήρωες τού ‘21», που επεξεργάστηκαν, την κ. Λούφα-Τζοάννου Θεοδώρα, η οποία τους μίλησε παραστατικά γι΄ αυτό το μυθιστόρημα, που βοήθησε τους μαθητές να έρθουν πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα τής Επανάστασης.

Μέσα από ιστορικές περιηγήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από την κ. Τριπολιτσιώτου, Υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε., και την κ. Καραμπατέα, αρχαιολόγο της Υπηρεσίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φ.Ε., οι μαθητές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είδαν να ξετυλίγεται μπροστά τους ολόκληρη η Επανάσταση.

Οι διαδικτυακές επισκέψεις τους, εξάλλου, σε διάφορα προγράμματα και ψηφιακά αρχεία τούς βοήθησαν να  εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με λεπτομέρειες για κάθε ιστορική πτυχή εκείνης τής εποχής

Με έναν διαφορετικό, βιωματικό τρόπο, συμμετέχοντας σε θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και χορευτικά οι μαθητές τίμησαν τις ηρωικές μορφές τού 1821, ενώ δεν παρέλειψαν να παρουσιάσουν, υπερήφανοι, και τούς Έλληνες αγωνιστές που αποτέλεσαν μέλη των ιστορικών Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, των δικών τους Σχολείων…

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση τού κινήματος τού Φιλελληνισμού στα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά).

Ελπίζουμε τα παιδιά μας να γνώρισαν την ένδοξη ιστορία τού τόπου μας και να αντιλήφθηκαν τον αντίκτυπο τής Ελληνικής Επανάστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπεύθυνες δασκάλες των δράσεων ήταν οι κ. Λώρα Ζαχοπούλου και Ελένη Τσοτσορού