Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η Ε΄ τάξη τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκε τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πέμπτη 11Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας τους για την κατάκτηση των ελληνικών πόλεων από τους Ρωμαίους.Παρατήρησαν την αρχιτεκτονική της, το ορθογώνιο σχήμα της, την πύλη τής Αρχηγέτιδος Αθηνάς, τον χώρο των εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν για τον τρόπο που ζύγιζαν το βάρος των προϊόντων στις συναλλαγές τους, το Αγορανομείο, τη στοά ιωνικού ρυθμού, τους κίονες από πεντελικό μάρμαρο, το υπέρθυρο από μάρμαρο Υμηττού.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές το οκταγωνικό κτήριο των Αέρηδων, το γνωστό Ωρολόγιο τού Κυρρήστου, με ανάγλυφους τους οχτώ κύριους ανέμους στα αντίστοιχα σημεία τού ορίζοντα, για το οποίο είχε γίνει αναφορά και στο μάθημα τής Γεωγραφίας για τον προσανατολισμό.

Διαπίστωσαν, επίσης, τη λειτουργία του, ως ηλιακού ρολογιού, παρατηρώντας τη σκιά των σιδερένιων βεργών και τη χρήση τους ως δειχτών.

Τέλος, είδαν τα καθίσματα των Βεσπασιανών και το αποχετευτικό σύστημα τής εποχής.

Βγαίνοντας από τον χώρο συνάντησαν το Φετιχιέ τζαμί ("Τζαμί τού Πορθητή"), γνωστό ως «τζαμί τού Σταροπάζαρου», το οποίο έχει κτιστεί στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας.