Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τον Οκτώβριο 2021 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Μέγαρο Μουσικής την έκθεση"Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης".

Στην έκθεση αυτή αναδείχθηκε η πολυσχιδής προσωπικότητα και το έργο τού συνθέτη, ο οποίος είχε κάποτε πει:

"Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε επιδιώκω ώστε τα έργα τής ίδιας περιόδου να ενώνονται ως μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ενδόμυχα επεδίωκα να δημιουργήσω με το έργο μου τον δικό μου γαλαξία."

Επιστρέφοντας στο σχολείο οι μαθητές μας, επηρεασμένοι και συγκινημένοι από όσα είδαν και άκουσαν στην έκθεση και, κυρίως, από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα τού προσωπικού αρχείου τού συνθέτη (χειρόγραφες παρτιτούρες, προσωπικά του αντικείμενα κ.ά.) , ανέλαβαν ενεργό δράση και πήραν την πρωτοβουλία να δημιούργησαν τον δικό τους γαλαξία!


'Ετσι, ένωσαν τις σκέψεις και τις ιδέες τους, αποτύπωσαν σε χαρτί ό,τι αποκόμισαν από την έκθεση και ό,τι τους έκανε εντύπωση από τη γνωριμία με τον άνθρωπο-ορόσημο τής μουσικής και τής ιστορίας τού τόπου μας και έφτιαξαν τις παρακάτω ομαδικές εργασίες!

Οδηγός στο ταξίδι τους, στον δικό τους γαλαξία, ήταν η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η συνεργατική μάθηση και η χαρά τής συλλογικής προσπάθειας για έναν κοινό στόχο!