Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές/τριες του τμήματος Δ΄2 του Β’ Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Έφης Γεώργα, συμμετείχαν από τις 17/01/22 έως τις 10/06/22 στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Les capitales Européennes”.

Ξεκινώντας από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο «Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη: Τα δικαιώματα του Παιδιού», και, παράλληλα με το μάθημά τους από το “Copains Copines 1 και 2” και το «Lalagramm” που διδάχθηκαν, συζήτησαν με την καθηγήτριά τους για τις ανθρώπινες αξίες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μίλησαν για τη φιλία και την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και την ανεκτικότητα, την αξιοπρέπεια και την αποδοχή τής διαφορετικότητας, την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την ισότητα των φύλων. Εξέφρασαν την άποψή τους για την συνεργασία και τη συνεργατικότητα, τη φιλανθρωπία και την κοινωνική ευαισθησία, την κοινωνική ευθύνη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών και του δικαιώματος της έκφρασης όλων των παιδιών του κόσμου. Ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και διαμόρφωσαν συνειδητή στάση ευθύνης απέναντι στο διαφορετικό.

Πιο συγκεκριμένα, άκουσαν, επεξεργάστηκαν και ανέλυσαν το τραγούδι «On écrit sur les murs» των KIDS UNITED, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους, υλοποίησαν παιγνιώδεις δραστηριότητες και ενημερώθηκαν για τις δράσεις τής UNICEF σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Στο τέλος, έχοντας ως έναυσμα τα σκίτσα τής UNICEF με τα δικαιώματα των παιδιών, κατασκεύασαν κάρτες και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια με αυτές.

Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, μετέτρεψαν τη δράση τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τους σε δραστηριότητες συνεργασίας και ανταλλαγής με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία συμμετέχοντας στο Eυρωπαϊκό Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα eTwinning, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Ο τίτλος τού έργου ήταν «Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και είχε ως σκοπό την ανακάλυψη ευρωπαϊκών πρωτευουσών μέσα από την παρουσίαση των εμβληματικών τους μνημείων (Ιανουάριος 2022), ποιημάτων και τραγουδιών με θέμα την πρωτεύουσα των χωρών που συμμετείχαν (Φεβρουάριος 2022), διάσημων προσώπων και προσωπικοτήτων τους (Μάρτιος 2022), σημαντικών έργων λογοτεχνίας (Απρίλιος 2022), πολιτιστικών εκδηλώσεων (Μάιος 2022), εμβληματικών χώρων και σημείων ενδιαφέροντος σε αυτές τις πρωτεύουσες (Ιούνιος 2022).

Στόχος τού προγράμματος ήταν η επικοινωνία των μαθητών και μαθητριών των 6 σχολείων που συμμετείχαν στα Γαλλικά για να γνωρίσουν τη θέση τής Γαλλικής γλώσσας στον κόσμο καθώς και να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες και δημιουργίες γνωρίζοντας, παράλληλα, και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με αυτό τον τρόπο, ανακάλυψαν τις πολιτιστικές πτυχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χρησιμοποίησαν άμεσες εκφράσεις και απλές προτάσεις για να μιλήσουν για τον εαυτό τους και το άμεσο περιβάλλον του, κατανόησαν οικείες λέξεις και πολύ απλές προτάσεις, συνέταξαν απλά γραπτά κείμενα και αλληλοεπέδρασαν με απλό τρόπο στη Γαλλική γλώσσα. Επιπλέον, πρόβαλαν τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτιστικό πλούτο τής πρωτεύουσάς μας, της Αθήνας, μέσα από τις ποικίλες και πλούσιες έντυπες και ηλεκτρονικές δημιουργίες μας δουλεύοντας βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους και τη φαντασία τους.

Η διαδικασία τής υλοποίησης του προγράμματος έγινε με ψηφιακά εργαλεία όπως παρουσιάσεις διαφανειών powerpoint, μέσω προγραμμάτων για τη δημιουργία βίντεο και ηλεκτρονικών βιβλίων, με ένα padlet ή μέσω του Τwinboard.Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε μηνιαία βάση μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και ψηφιακών δημιουργιών μεταξύ των 6 σχολείων τα οποία συνεργάστηκαν στο έργο (Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Τουρκία με 2 σχολεία) ανάλογα με το θέμα καθώς και με τις απαντήσεις στις συλλογικές ψηφιακές παρουσιάσεις των πρωτευουσών των διαφόρων συμμετεχόντων. Στο τέλος, έγινε προβολή όλων των ψηφιακών παρουσιάσεων στο δημόσιο Twinspace τής πλατφόρμας του eTwinning.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, την Πέμπτη 9 Ιουνίου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τηλεσυνάντηση με τους γάλλους συμμαθητές και τις γαλλίδες συμμαθήτριές τους από το École Primaire Saint-Joseph της πόλης Pontchâteau που βρίσκεται στην περιοχή τής Βρετάνης τής Γαλλίας. Γνωρίστηκαν, συνομίλησαν και ανανέωσαν αυτή την όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία προσκαλώντας τους να μας επισκεφτούν στην Αθήνα!

Δείτε σχετικά εδώ:

https://padlet.com/e_georga1/inhr7x5judbtidy0 
https://www.youtube.com/watch?v=EtHV5Xvt9yU&t=5s 
https://www.youtube.com/watch?v=RAjQcoyUMCI