Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης ασχολήθηκαν και με το επάγγελμα τού αρχιτέκτονα. Αφορμή γι' αυτό ήταν το βιβλίο τής Πατρίθια Χέις «Συναντώντας τον αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ» (εκδόσεις Μέλισσα).

Τα παιδιά μελέτησαν το βιβλίο καθώς και την πολυτάραχη ζωή του. Αρωγός στο εγχείρημα αυτό ήταν η κ. Άννα-Μαρία Βλάσση, η οποία παρουσίασε στα παιδιά με απόλυτα κατανοητό τρόπο τη δουλειά τού μεγάλου αρχιτέκτονα. Συνδύαζε τη μουσική με την αρχιτεκτονική, γιατί πίστευε ότι οι νότες είναι για τη μουσική ό,τι τα δομικά υλικά για το κτήριο. Οι νότες γράφονται στο πεντάγραμμο, ο αρχιτέκτονας φτιάχνει τα σχέδια ενός σπιτιού στον κάνναβο. Τα κτήρια τού Ράιτ διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, όλα όμως ακολουθούν τους τρεις κανόνες τής «οργανικής αρχιτεκτονικής». Πρέπει να εναρμονίζονται με το περιβάλλον, να είναι φτιαγμένα από ανάλογα οικοδομικά υλικά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα και συμμετείχαν ενεργά στον εποικοδομητικό διάλογο. Επίσης, δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές με τρισδιάστατα σχήματα και αποτύπωσαν σε ρυζόχαρτα καλλιτεχνικές δημιουργίες. Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαιτέρως, αφού έγιναν και οι ίδιοι μικροί αρχιτέκτονες!