Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η Στ΄τάξη τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στις 27 Μαρτίου 2023, επισκέφθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα το πλανητάριο και παρακολούθησε το πρόγραμμα "Το κέντρο τού κόσμου: από το γεωκεντρικό σύστημα στη διαστολή του".

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για το αν υπάρχει κέντρο στο Σύμπαν και πού θα μπορούσε να βρίσκεται.

Κύριο θέμα τής παράστασης ήταν η συναρπαστική εξέλιξη των ιδεών μας για τη θέση τής Γης και τού ανθρώπου στο Σύμπαν.

Βασισμένοι στην καθημερινή τους εμπειρία, οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι ο Ήλιος, οι πλανήτες και τα άστρα περιφέρονται γύρω  από τη Γη.

Η γεωκεντρική αυτή θεώρηση επικράτησε για δύο χιλιετίες περίπου, μέχρι δηλαδή την καθιέρωση τού ηλιοκεντρικού συστήματος, χάρη στον Κοπέρνικο, τον Κέπλερ και τον Γαλιλαίο.

Έτσι, απαντήθηκε το ερώτημα σχετικά με τη θέση τού γαλαξία μας.

Στο πρώτο τέταρτο τού 20ού αιώνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ούτε ο Γαλαξίας μας κατέχει προνομιακή θέση, καθώς είναι ένας μόνο από τους αναρίθμητους γαλαξίες τού Σύμπαντος!

Λίγο αργότερα, έμαθαν ότι το ίδιο το Σύμπαν δεν είναι στατικό, αιώνιο και αμετάβλητο, όπως θεωρούσαμε μέχρι τότε, αλλά, αντιθέτως, διαστέλλεται, καθώς ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών του «ξεχειλώνει» διαρκώς.

Έτσι, λοιπόν, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως,  όχι μόνο δεν κατέχουμε προνομιακή θέση στο Σύμπαν, αλλά και πως το Σύμπαν δεν έχει καν κέντρο!

Όλες αυτές οι απορίες των μαθητών λύθηκαν και με τις δυο καίριες τοποθετήσεις τού καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, Διευθυντή τού Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και κάποια από αυτά, μάλιστα, εξέφρασαν την επιθυμία να ασχοληθούν και τα ίδια με αυτήν την επιστήμη.

image001