Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η περίοδος από 2 ώς 7 Απριλίου χαρακτηρίζεται ως εβδομάδα αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο με αφορμή τη γέννηση τού μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen (2 Απριλίου 1875).

Με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στο καλό εξωσχολικό παιδικό βιβλίο, στο Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης, κατά τάξεις, πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βιβλιοθήκη, πρόσκληση παρουσίασης βιβλίων από συγγραφείς, όπως η κ. Μ. Ανδρικοπούλου, Α.Μ. Βλάση και Ε. Σταματούδη.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν το εκπαιδευτικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας, που παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ και Στ΄ τάξης. Ο βιβλιοδέτης κ. Ν. Καραμέτος, αρχικά, μίλησε στα παιδιά για τα υλικά τής γραφής, την ιστορία τού βιβλίου και την τέχνη τής βιβλιοδεσίας, η οποία ξεκίνησε στα βιβλιογραφικά εργαστήρια τής βυζαντινής κοινωνίας.
Στη συνέχεια τα παιδιά, με τις οδηγίες τού βιβλιοδέτη, έδεσαν το δικό τους βιβλίο, το οποίο και έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο.
Παράλληλα, μέσω εικόνων Power Point, προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η συντήρηση και αναπαλαίωση βιβλίων.

Στις μεγαλύτερες τάξεις έγινε παρουσίαση τής φετινής αφίσας και τού μηνύματος που είχαν επιμεληθεί για λογαριασμό τής ΙΒΒΥ ο Έλληνας λογοτέχνης και συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η ζωγράφος κ. Φωτεινή Στεφανίδη.

Το φετινό μήνυμα σχετίζεται με τις πανανθρώπινες αξίες τής ισότητας, τής συμπερίληψης, τής αλληλεγγύης και τού σεβασμού προς τον άλλο.

Αλλά και οι τρεις μικρότερες τάξεις είχαν το δικό τους ιδιαίτερο μερίδιο χαράς μέσα από τη συμμετοχή τους στη "Βιβλιοπαρέλαση"...
Μαθητές και μαθήτριες παρέλασαν στον χώρο τού στίβου κρατώντας στα χέρια τους το αγαπημένο τους βιβλίο ή πανό/πλακάτ με τα δικά τους ευφυή συνθήματα, που δήλωναν την αγάπη τους για το παιδικό βιβλίο.