Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023, στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, παρουσιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες τής Δ΄τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης το θεατρικό έργο με τίτλο: «Μύρτις… από μηχανής», στο πλαίσιο τής συμμετοχής τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο Δίκτυο Σχολείων για τη "Μύρτιδα".

Στην παράσταση η Μύρτις, ένα εντεκάχρονο κορίτσι που πέθανε στον λοιμό τού πελοποννησιακού πολέμου, διαστέλλοντας τον χρόνο και διανύοντας την τεράστια απόσταση που οδηγεί από την αρχαιότητα στο σήμερα, συνομίλησε με τα παιδιά τής σύγχρονης Αθήνας...

Ένα κορίτσι τού χθες έρχεται στη ζωή σήμερα για να μας μεταφέρει στην κλασική εποχή, στα χρόνια τής αθηναϊκής δημοκρατίας τού Περικλή, τότε που γεννήθηκε το θέατρο και ένα νέο ποιητικό είδος, η κωμωδία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Οι θεατές, μέσα από την παράσταση, περιηγήθηκαν στην πόλη τής αρχαίας Αθήνας και στα σοκάκια τού Κεραμεικού, κάτω από τη σκιά τού Παρθενώνα, και γνώρισαν τον πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν τότε οι άνθρωποι.

Έμαθαν για τις ασχολίες, τις συνήθειες, τις γιορτές, την ενδυμασία, τον αθλητισμό αλλά και για την εκπαίδευση και τα παιχνίδια των παιδιών.

Παράλληλα, αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα, τη διαχρονικότητα και την παγκοσμιότητα τής αρχαίας ελληνικής γλώσσας, καθώς και τον παιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο τού θεάτρου.

Η παράσταση πλαισιώθηκε από τραγούδια, χορευτικά δρώμενα, έκθεση ζωγραφικών έργων των παιδιών και παρουσίαση σχετικού ψηφιακού υλικού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που συμμετείχαν στην παράσταση, υποδύθηκαν υποδειγματικά τους ρόλους τους, χόρεψαν, τραγούδησαν και βίωσαν με ενθουσιασμό τη θεατρική πράξη.

Η παράσταση ήταν ένα ‘’ζωντανό’’ μάθημα Ιστορίας και Ελληνικών, που απόλαυσαν τόσο οι γονείς των μαθητών όσο και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που την παρακολούθησαν.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο καθηγητής Ορθοδοντικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος είχε την ιδέα τής ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού τής εποχής του Περικλή και  έδωσε σ΄ αυτό το όνομα Μύρτις...

Ο κ. Παπαγρηγοράκης, ενθουσιασμένος, μετά το τέλος της παράστασης, αφού συνομίλησε με παιδιά και γονείς, συνεχάρη τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συντελεστές τής παράστασης: την καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Αγγελική Ζάχου, τις καθηγήτριες Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Καλλιτεχνικών κ. Κορίννα Λασκαρίδου, Χριστίνα Καρασούλου, Αργυρώ Κουρκουνάκη, Εύη Λαπαναΐτη, και τους δασκάλους τής Δ΄ τάξης κ. Σωτήρη Σταθόπουλο και Σοφία Καλοβερνά.