Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στις 15 Ιουνίου 2023, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Τοσιτσείου-Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης.

Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία τού Αστεροσκοπείου και την επιστημονική προσφορά του από τον αστροφυσικό κ. Χρήστο Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου τούς παρουσίασε  τα βασικά στοιχεία που αφορούν το ηλιακό μας σύστημα και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Ακολούθησε προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη Κρόνο.

Τέλος, τα παιδιά ανέβηκαν την αίθουσα των αστρονομικών παρατηρήσεων τού Αστεροσκοπείου με το ανοιχτό παράθυρο στον θόλο και θαύμασαν το περίφημο τηλεσκόπιο Newall, με φακό διαμέτρου 62,5 εκ., μήκος 9 μέτρων και συνολικό βάρος 16 τόνους, το οποίο για ένα χρονικό διάστημα υπήρξε το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Με την επίσκεψή τους αυτή οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τον χώρο ενός Αστεροσκοπείου και το έργο που επιτελείται σε αυτό. Ήρθαν επίσης σε μια πρώτη επαφή με τον θαυμαστό χώρο τής Αστρονομίας και τού διαστήματος, από την οποία αποκόμισαν εντυπώσεις, γνώσεις και νέα ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα και ενασχόληση.