Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων τού Γαλλικού Τμήματος, οι μαθητές/-τριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, που διδάσκονται τη Γαλλική ως β΄ ξένη γλώσσα, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, επισκέφθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας  (IFG) και συμμετείχαν σε σειρά δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένων στο γνωστικό τους επίπεδο, και σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Αμφιθέατρο "Gisèle Vivier" και στην Médiathèque τού ινστιτούτου, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και εξειδικευμένων καθηγητών. 

Με την επιμέλεια τής Ακολούθου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας κ. Marion Raimbaud και την καθοδήγηση τής κ. Έφης Γεώργα, καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας, οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν για δύο ώρες σε ένα γαλλόφωνο περιβάλλον, όπου επικοινώνησαν και διέδρασαν στη γαλλική γλώσσα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε τέσσερα εργαστήρια (δύο για κάθε τάξη), κατά τα οποία οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με την τάξη τους, και οι Γαλλίδες καθηγήτριες ανέλαβαν να τους βοηθήσουν. 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά τής Γ΄ τάξης στο πρώτο εργαστήριο άκουσαν στα Γαλλικά τρία παιδικά παραμύθια με παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά και συζήτησαν για τις ιδέες και στις αξίες που ανέδειξε η αφήγησή τους.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο εργαστήριο, μέσα από την επεξεργασία οπτικοακουστικού διαδραστικού υλικού και σχετικού φυλλαδίου, ασχολήθηκαν με την ανακύκλωση των διαφόρων υλικών και απορριμμάτων, καθώς και τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα τού πλανήτη μας μέσω τής οικολογικής συμπεριφοράς μας.

Τα παιδιά τής Δ΄ τάξης στο πρώτο εργαστήριο ενημερώθηκαν για το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, την ιστορία του, τον ρόλο του ως μορφωτικού και εκπαιδευτικού φορέα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, καθώς και για την έννοια τής Γαλλοφωνίας, για τα clichés των Ελλήνων για τους Γάλλους, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 2024 που θα πραγματοποίηθουν στο Παρίσι.
Παράλληλα, παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό και επεξεργάστηκαν σχετικό φύλλο εργασίας.

Στο δεύτερο εργαστήριο εξερεύνησαν την Médiathèque "Octave Merlier"  τού Γαλλικού Ινστιτούτου όπου, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες και χωρισμένα σε ομάδες, τα παιδιά έμαθαν πώς να αναζητούν ένα βιβλίο ή ένα κόμικ, πώς να ανακαλύπτουν συλλογές και έγγραφα, αναγνώσματα και μεθόδους εκμάθησης τής γαλλικής γλώσσας μέσα από 70.000 αρχεία!
Φυσικά, περιηγήθηκαν και στην αίθουσα πολυμέσων και βιντεοπαιχνιδιών με περισσότερα από 40 παιχνίδια γεμάτα δράση, περιπέτεια, αθλήματα, διαφορετικές κουλτούρες και παιχνίδια στρατηγικής για όλους και για όλες!

Υπεύθυνη καθηγήτρια για τη δράση ήταν η κ. Έφη Γεώργα.