Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι Ε΄2 και Ε΄1 τάξεις τού Β΄ Αρσακείου-Τοσίτσειου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν τη Ρωμαϊκή Αγορά, στις 4 και 20 Οκτωβρίου 2023, αντίστοιχα.

Οι μαθητές κατ΄αρχάς παρατήρησαν την Αρχαία Αγορά και συζήτησαν για τη σημασία της στην καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Είδαν τη Στοά του Αττάλου και τον ναό τού Ηφαίστου και έμαθαν για τις διαφορετικές χρήσεις των κτηρίων και των χώρων ανάλογα με την εποχή: στη Ρωμαιοκρατία, στο Βυζάντιο, στην Τουρκοκρατία και στο νέο ελληνικό κράτος.

Στη συνέχεια πέρασαν από την Πύλη τής Αρχηγέτιδος Αθηνάς, διάβασαν σε μαρμάρινη στήλη το όνομα τού αυτοκράτορα Αδριανού και άκουσαν για τη νομοθεσία που ίσχυε τότε για τους εμπόρους λαδιού.

Εντυπωσιάστηκαν, επίσης, από τους Αέρηδες, αναγνώρισαν κάποιους από τους ανάγλυφους ανέμους (Βορρέα, Λίβα, Ζέφυρο) και ανακάλυψαν τις εγχάρακτες ακτίνες τού ηλιακού ρολογιού.

Όταν επέστρεψαν στην τάξη, με βάση τη φαντασία τους και τις γνώσεις που αποκόμισαν, ζωγράφισαν κάποια από τα κτήρια που είδαν σε αντιπαραβολή με το πώς θα μπορούσαν να είναι κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.