Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού προγράμματος "MYTH2SPACE" οι μαθητές τού Δ΄1 τμήματος τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, με την καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Αγγελική Ζάχου, συνδέθηκαν διαδικτυακά με μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς στην Πάρο και με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Μαρία Τσουκνίδα.

Οι μαθητές από την Πάρο παρουσίασαν το σχολείο, το νησί τους και ανέλυσαν την αρχαιοελληνική καταγωγή τού χορού "αγέρανος", τον οποίο χορεύουν μέχρι τις μέρες μας στο νησί τους. Σύμφωνα με τη μυθολογία τον χορό αυτό χόρεψαν στη Δήλο ο Θησέας μαζί με τους νέους και τις νέες που πήρε μαζί του, όταν κατάφερε, με τη βοήθεια τής Αριάδνης να γλυτώσει από τον Μινώταυρο. Ο χορός αυτός διακρίνεται για τη σπειροειδή μορφή του, η οποία θυμίζει όχι μόνο τον λαβύρινθο αλλά και τη σπειροειδή μορφή τού Γαλαξία.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι μαθητές τού Σχολείου μας και παρουσίασαν μέρος από το θεατρικό έργο που θα παρουσιάσουν, όπου θα γίνεται νύξη για το νησί τής Δήλου και τις γιορτές, στις οποίες έπαιρναν μέρος οι επισκέπτες του. Έτσι, προέκυψε η ιδέα μιας συνεργασίας των δύο τμημάτων με αφορμή αφενός τον χορό αυτόν και αφετέρου τη σημασία τής Δήλου ως συμβόλου τού πολιτισμού αλλά και των μύθων που συνδέονται με αυτήν.

Οι μαθητές παρουσίασαν, επίσης ζωγραφιές, που είχαν ετοιμάσει με θέμα το Σύμπαν, αλλά και σχετικές ερωτήσεις για να γνωριστούν καλύτερα με τα παιδιά από την Πάρο.

Η πρώτη αυτή επαφή ενθουσίασε τους μαθητές και δημιούργησε προσδοκίες για περισσότερες συναντήσεις στο μέλλον.