Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η ευρωπαϊκή δράση eTwinning, την οποία συντονίζει το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ για λογαριασμό τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργανώνει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning με τίτλο «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών τής Πληροφορίας και τής Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα, στις 18 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με την παρουσίαση καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων στην εκπαίδευση με τίτλο «Εργαστήρια δεξιοτήτων και ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning: Καινοτόμες συμπράξεις στο επίκεντρο τής διδασκαλίας και της εκμάθησης τής γαλλικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Το Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου 2023 και μεταδόθηκε ζωντανά (πατήστε εδώ). 

Έχοντας ως βάση τη χρησιμότητα για την εκπαιδευτική κοινότητα τής συνέργειας των δράσεων «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και eTwinning με την εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στη διδακτική πράξη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν, παρουσιάστηκαν συλλογικά συνεργατικά έργα στη γαλλική γλώσσα τα οποία οι μαθητές των Γ΄2, Δ΄2, Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Σχολείου δημιούργησαν και υλοποίησαν από τις 16 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 15 Ιουνίου 2022 παράλληλα με το μάθημά τους και τις διδακτικές μεθόδους τις οποίες διδάσκονται.

Οι στόχοι των εκπαιδευτικών δράσεων ήταν η χρήση των εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι συνεργατικές σχέσεις με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την πολυπολιτισμικότητα και την ετερότητα, η ελεύθερη και σωστή έκφραση στη γαλλική γλώσσα, η ενίσχυση τής δημιουργικότητας, τής φαντασίας και τής συνθετικής ικανότητας των μαθητών, η βελτίωση τής παιδαγωγικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ήταν τα εξής:

Στην Γ΄2 τάξη: “Je protège l’ environnement”: Προστατεύω τα ζωάκια τής θάλασσας υπό εξαφάνιση - Ζήτω η ανακύκλωση!, εδώ.

Στην Δ΄2 τάξη: eTwinning “Les capitales Européennes”: Ο λόγος στα παιδιά!, εδώ.

Στην Ε΄ τάξη: «Η Selana και ο Luno μάς αδελφοποιούν στο e-Twinning... α λα γαλλικά», εδώ.

Στην Στ΄ τάξη: «eTwinning στα Γαλλικά : Χτίζουμε γέφυρες για τη σταδιοδρομία μας!», εδώ.

Δικτυακός τόπος: Η επίσημη σελίδα τού συνεδρίου eTwinning, εδώ.