Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το τμήμα τού Σ.Ε.Π. Βιωματική Εκπαίδευση και παρακολούθησαντο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πλανήτης Γη: Γνωρίζω, αγαπώ προστατεύω». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσα από βιωματικές διαδικασίες.
Στόχος τού προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν άμεσα, όπως αυτό τής προστασίας τού περιβάλλοντος. Οι μαθητές αναγνώρισαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη από τη μόλυνση, προκειμένου να αποκτήσουν σεβασμό και αίσθημα ευθύνης προς κάθε ζωντανό οργανισμό που ζει πάνω στη Γη και να υιοθετήσουν οικολογική συμπεριφορά.
Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα, όπως παρατήρηση τής χλωρίδας και τής πανίδας, καταγραφή των οικοσυστημάτων που έχουν δημιουργηθεί, παρουσίαση με θεατρικό παιχνίδι-παντομίμα των προβλημάτων που εντόπισαν από την ασυλλόγιστη χρήση των πηγών ενεργείας, συμμετοχή σε παιχνίδι, που στόχο είχε να ελέγξει όσα έμαθαν. Έτσι δημιούργησαν προσωπική άποψη και στάση στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την καταστροφή τού περιβάλλοντος.
Τέλος, δόθηκαν στα παιδιά «οικολογικοί σελιδοδείκτες», όπου έγραψαν το δικό τους όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο και φιλοτέχνησαν σχετική ζωγραφιά. Με την υπόσχεση να γίνουν «πρεσβευτές» για την προστασία τού πλανήτη Γη ολοκλήρωσαν την επίσκεψη, έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!