Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους κ. Ρεβέκκα Αντώνωφ, επισκέφτηκαν το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρωμάτων τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αφορμή τής επίσκεψης στάθηκε το μάθημα τής Γεωγραφίας και σκοπός ήταν να δουν και να γνωρίσουν οι μαθητές πετρώματα και μεταλλεύματα τής χώρας τους, αλλά και ολόκληρου τού πλανήτη.
Το ενδιαφέρον των παιδιών κέρδισαν τα εκθέματα τού μουσείου από την πρώτη κιόλας αίθουσα, η οποία φιλοξενούσε δείγματα μετεωριτών. Οι μικροί επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το φαινόμενο τής φωταύγειας των ορυκτών, που παρακολούθησαν σε ειδικό σκοτεινό θάλαμο.
Στη συνέχεια οι μαθητές βρέθηκαν στην αίθουσα που είχε ως θέμα τα ηφαιστειακά πετρώματα. Αφού αναφέρθηκαν στα ηφαίστεια, στους σεισμούς και στη δημιουργία καλδέρας, έχοντας ως πηγή πληροφοριών το ηφαίστειο τής Θήρας, περιεργάστηκαν μύδρους και βολίδες και σχολίασαν τις ηφαιστειακές βόμβες.
Κατόπιν περιηγήθηκαν στη κεντρική αίθουσα τού μουσείου, όπου τους παρουσιάστηκαν ορυκτά μεγάλης αξίας, που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους με πολλαπλούς τρόπους στην καθημερινή τους ζωή, όπως η σμύριδα, ο γύψος, ο τάλκης, ο γραφίτης, ο βωξίτης κ.ά.
Αμέσως μετά τα παιδιά γνώρισαν πολύτιμους λίθους, όπως το σμαράγδι, το ρουμπίνι, το ζαφείρι, τον γρανίτη, αλλά και το πιο σκληρό ορυκτό τού κόσμου, το διαμάντι.
Τέλος, οι μαθητές θαύμασαν την πολύτιμη ορυκτολογική συλλογή Ρομανώφ, με βηρύλλους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και τη μοναδική συλλογή σμισθονίτη από την περιοχή τού Λαυρίου, ενώ εντυπωσιάστηκαν από την πληροφορία ότι το 1/10 των ορυκτών τού πλανήτη μας συναντώται στο Λαύριο.