Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου, συνοδευόμενοι από την δασκάλα τους κ. Αντώνωφ Ρεβέκκα, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο.
Με την περιήγησή τους στους χώρους τού μουσείου είχαν τη δυνατότητα να διατρέξουν σε ένα πρωινό την ιστορία μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Βήμα – βήμα γνώρισαν στοιχεία από τον τρόπο ζωής και λατρείας των Βυζαντινών.
Τα αγάλματα που προϋπάντησαν τους μαθητές, τους βοήθησαν να περάσουν από την αρχαία ελληνική τέχνη στη βυζαντινή χριστιανική απεικόνιση. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις εικόνες διπλής όψης και τα ψηφιδωτά που αντίκρισαν και από την περιγραφή τού τρόπου ανάδειξης και συντήρησής τους.
Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον τους η παρουσίαση στρατιωτικών στολών, όπλων, νομισμάτων, εργαλείων και αντικειμένων τής καθημερινής ζωής, αλλά και η αναφορά στις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν κάτοικοι των επαρχιών τού Βυζαντίου και στο τέλος «ενδύθηκαν τη βυζαντινή πορφύρα» και, αφού διάβασαν τα χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων, έφτασαν ως αλλοτινοί πρίγκιπες και πριγκίπισσες στα σκαλιά τής Αγίας Σοφίας.