Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), οι μαθητές τής Β΄1 τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης συμμετείχαν σε δράσεις αφιερωμένες στο βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία. Οι δράσεις διήρκεσαν όλη την εβδομάδα από 4 έως 8 Απριλίου 2016, την οποία «βάφτισαν» Εβδομάδα Βιβλίου.
Τα παιδιά διάβασαν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τη ζωή και το έργο τού μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και μίλησαν για τα παραμύθια του που είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.
Επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη τού Σχολείου, όπου με την καθοδήγηση τού βιβλιοθηκονόμου συνέθεσαν σε μορφή αφίσας ένα εικονοποίημα με θέμα τη φιλαναγνωσία.
Επίσης, στον υπολογιστή τής τάξης τους γνώρισαν τον «Μικρό Αναγνώστη», την ηλεκτρονική ιστοσελίδα τού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για παιδιά 6-12 ετών, που στόχο έχει να ενισχύσει τη διάθεση των παιδιών για ανάγνωση και να αναδείξει τον ψυχαγωγικό ρόλο τού βιβλίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλες τις ενότητες της ιστοσελίδας και να νιώσουν τη «μαγεία να ανακαλύπτεις χρήσιμες πληροφορίες με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού!». Μια από τις ανακαλύψεις που τους άρεσε ιδιαίτερα ήταν η αφήγηση αγαπημένων βιβλίων από γνωστούς ηθοποιούς, που κάνουν με την ιδιαίτερη φωνή τους τις ιστορίες ακαταμάχητες. Μαγεύτηκαν, λοιπόν, από την ιστορία τού «Φεγγαροσκεπαστή», ντύθηκαν με τις «φορεσιές τού φεγγαριού», γιόρτασαν με το «Πάσχα τού Πασχάλη».
Οι δράσεις συνεχίστηκαν συνδυάζοντας το διαθεματικό τους πρόγραμμα «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…» με έκθεση σχετικών βιβλίων, που διοργάνωσαν στην αίθουσά τους, με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη διαθεματική τους εργασία και με τη σύνθεση ποιημάτων για το φεγγάρι.
Ακόμη, έπαιξαν το παιχνίδι «Αν ήσουν… τι θα ήσουν;», έχτισαν το σπιτάκι με τις οικογένειες λέξεων τού βιβλίου, αποκρυπτογράφησαν τα κρυμμένα συνθήματα για το βιβλίο και ανακάλυψαν σε ένα κρυπτόλεξο τα ρήματα που δείχνουν τι μπορώ να κάνω με ένα βιβλίο.
Οι δράσεις για το βιβλίο ολοκληρώθηκαν με ανάγνωση αγαπημένων βιβλίων στους μικρούς μαθητές τής Β΄ τάξης από τους μαθητές τής Ε΄ τάξης στο δασάκι τού Σχολείου και με παρέλαση βιβλίου στον προαύλιο χώρο τού Σχολείου με το σύνθημα «Ένα, δύο, θα το πω, το βιβλίο αγαπώ!!!».