Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2016 μια εβδομάδα δράσεων αφιερωμένων στην υγιεινή διατροφή, την άθληση και την υγεία.

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο τής Βιβλιοθήκης των Σχολείων με θέμα «Τροφές που πρέπει να τρώμε συχνά ή σπάνια», κατασκευάζοντας τη δική τους αφίσα – οδηγό τού καθημερινού τους διαιτολογίου.
Στο μάθημα τής Αγωγής Υγείας είχαν την ευκαιρία μέσα από ποικίλα εικαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην αξία τής υγιεινής διατροφής, τις ομάδες τροφών και τη θρεπτική τους αξία, προκειμένου να μπορούν καθημερινά να απολαμβάνουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Κατά τη διάρκεια τής Εβδομάδας Διατροφής οι μικροί μας μαθητές πήραν υγιεινό σπιτικό πρόγευμα στην τάξη με δημητριακά, γάλα, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και χυμούς, υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, απολαμβάνοντας τις στιγμές με τους συμμαθητές και τη δασκάλα τους.
Αθλήθηκαν στον στίβο τού Σχολείου με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και έπαιξαν όλοι μαζί παιχνίδια στα διαλείμματα. Τέλος ως επιστέγασμα  όλων αυτών των δραστηριοτήτων πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Τροφούπολη, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά, στον οποίο έμαθαν τρόπους να επιλέγουν σωστά τις τροφές τους, μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών που τους διασκέδασαν αφάνταστα.
Με τη βοήθεια των ηρώων τής Τροφούπολης, γνώρισαν τις βασικές τροφές και τα συστατικά τους και έμαθαν για το πώς πρέπει να τις συνδυάζουν, ώστε να απολαμβάνουν υγιεινά γεύματα γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες.
Με τον Λαχανικούλη κυνήγησαν λαχανικά για το καθημερινό τους διαιτολόγιο, ψάρεψαν στη λίμνη τού Ψαρούλη μόνο τα ψάρια που ωφελούν την υγεία τους με τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά τους, αποθήκευσαν δημητριακά και ξηρούς καρπούς, για να παίρνουν ενέργεια, όπως τους πρότειναν η Δημητριακούλα και ο Ξηροκαρπούλης και παρόλο που προσπάθησαν να ισορροπήσουν πάνω στο τεράστιο λουκάνικο τού Αλλαντικούλη δεν τα κατάφεραν, απόδειξη πως ίσως δεν είναι και τόσο χρήσιμο στη διατροφή τους...
Τέλος, με το παιχνίδι τής τριπλής μπασκέτας γνώρισαν τις ανάγκες τού οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, ενώ μετά μπήκαν σε μια γιγάντια κατσαρόλα  για να "μαγειρευτούν"...  σαν φαγητό!
Μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα, που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, οι μικροί μαθητές συμφώνησαν σ’ ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, που, σε συνδυασμό με την άθληση και την υγιεινή τού σώματος και των δοντιών, θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά και ισορροπημένα σε νου και σώμα.
Ήταν ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι που θα τους μείνει αξέχαστο!